Testament a opieka na osobą chorą

• Autor wątku Autor wątku Paulina00816
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Paulina00816

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, mam pytanie odnośnie takiej sytuacji, w której moja babcia mieszka na stałe ze swoją wnuczką niepełnosprawną, której jest opiekunem prawnym. Babcia cały swój dorobek przepisała mi jako swojej drugiej wnuczce. Wnuczka niepełnosprawna wymaga opieki 24h dobę wynika to z opinii psychiatrów i lekarza rodzinnego. Czy w momencie śmierci babci ja przyjmując testament otrzymuję dodatkowo opiekę nad chorą osobą jako jej opiekun prawny czy nie?

Paulina00816 napisał:
Czy w momencie śmierci babci ja przyjmując testament otrzymuję dodatkowo opiekę nad chorą osobą jako jej opiekun prawny czy nie?
Nie. Funkcja opiekuna prawnego nie jest dziedziczna.
Po śmierci babci złożysz wniosek do wydziału rodzinnego sądu rejonowego o wyznaczenie Ciebie na opiekuna prawnego siostry (bo jak rozumiem jesteś jej najbliższą rodziną).

Ostatnia edycja:
To jest osoba, której ja nie chce się podjąć opieki ze względów rodzinnych. Ta osoba wymaga opieki 24 godziny na dobę, a ja nie jestem w stanie temu podołać. To jest tak naprawdę moja kuzynka( mojej mamy nieżyjącej siostry- córka). Na dzień dzisiejszy toczy się w sądzie postępowanie o umieszczenie osoby niepełnosprawnej w DPS bez jej zgody, ponieważ stan babci się pogarsza a my nie jesteśmy do niej dopuszczeni (agresja, wyzwiska, groźby nożem, nie otwieranie drzwi). Co mam zrobić w przypadku przegrania sprawy? Ewentualnej śmierci babci - gdzie ta osoba pozostanie w tym domu bez niczyjej opieki?

Powrót