Testament , a zachowek

• Autor wątku Autor wątku Katarzyna G.F.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Katarzyna G.F.

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Witam

Siostra [rodzona , bezdzietna , panna] mojego nieżyjącego dziadka przepisała testamentem cały majątek obcej osobie.
Nie podpisała się , bo miała niedowład prawej strony ciała , odbiła swój palec i podpisała się pod tym Pani notariusz.
Mam dwa pytania!
Czy jest to zgodne z prawem ?
Czy my [jest nas sporo] jako rodzina nie wydziedziczona nie mamy prawa do zachowku?
Pod koniec listopada będzie sprawa o stwierdzenie nabycia spadku.
Czy możecie nam pomóc ?
Katarzyna

Czy testament miał formę aktu notarialnego czy notariusz poświadczył tylko tożsamość osoby która odbiła swój palec?

Zachowek może się należeć ewentualnie zstępnym, małżonkowi (a tych jak piszesz nie ma) oraz rodzicom spadkodawcy (czyli owej siostry).

Testamentu nie widziałam , nie wiedziałam o istnieniu takiej ,,pra-cioci,,
Dostałam zawiadomienie o sprawie i ksero aktu notarialnego i testamentu , na A-4
Na końcu napisano,iż cyt.:z powodu niedowładu prawej ręki złożyła tuszowy odcisk wskazującego palca prawej ręki ,obok którego jej imię i nazwisko wypisała R.G , znana Notariusz osobiście. koniec cyt.
Czyli siostry i bracia nie mają prawa do spadku? Zachowku?
Tylko obdarowany obcy?
Pra-ciocia przebywała wiele lat za granicą a ostatnie w Polsce.Zmarła na gruźlicę w szpitalu.Testament napisała 3 lata przed śmiercią.
Katarzyna

Dodam że akt był spisywany w szpitalu , a nie u notariusza , czyli już przy spisywaniu była chora.

Katarzyna G.F. napisał:
Czyli siostry i bracia nie mają prawa do spadku? Zachowku?

Do spadku mogą w pewnych sytuacjach dojść. DO zachowku nie są uprawnieni (zob. art. 991 § 1 k.c.)

Co do podważenia testamentu sporządzonego w formie aktu notarialnego to nie jest to wykluczone ale zwykle jest trudne.

Skoro ciotka była w szpitalu to pewnie są też dość dokładne dane na temat jej stanu zdrowia. Pytanie, czy wynika z nich, że np. była w stanie wyłączającym świadome albo swobodne powzięcie decyzjii wyrażenie woli (art. 945 § 1 okt 1 k.c.).

Nie wiem , ale zapytam starszyzny i jak coś się konkretnego dowiem to napiszę .
Dziękuję za odzew Katarzyna

Jeżeli to jest testament sporządzony w formie aktu notarialnego, ale trzy lata przed śmiercią, mimo że w szpitalu, to praktycznie niemożliwe jest jego podważenie na brak zdolności swobodnego testowania (patrząc od strony praktycznej).
W powyższej sytuacji cały spadek nabywa osoba powołana do spadku z testamentu, zaś obowiązek uiszczenia zachowku nie postał.

Teraz dopiero spojrzałam , że jest 3 lata i 2 tygodnie różnicy między testamentem , a śmiercią.
Adwokat , który jest pełnomocnikiem tej obdarowanej osoby , specjalnie potrącił moją kuzynkę gdy ta wyraziła opinię , że jak pra-citka mogła obcej osobie przepisać cały majątek.
I że jest to bardzo dziwne

Mamy ksera dokumentów szpitalnych , ale nie umiemy ich odczytać.
Dodam tylko ,że chodzi o naprawdę duży majątek
Konta są w bankach Szwajcarskich
Więc pełnomocnik obdarowanej na pewno dużo zarobi !
Katarzyna

Powrót