Testament babci, a spadek po prababci.

• Autor wątku Autor wątku Harey32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Harey32

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Dzień dobry. Piszę w sprawie spadku po mojej prababci. Jej mąż już dawno nie żyje, jej córka (i jednocześnie moja babcia) też zmarła przed nią. Jestem jedyną testamentową spadkobierczynią po mojej babci. Sprawa już się odbyła, wszystkie formalności, załatwiłam.Teraz ma zostać przeprowadzona sprawa po prababci. Byłam pewna, że skoro moja babcia nie przeżyła prababci(swojej matki), to spadek dziedziczą moja mama i wuj (wnuki prababci). Znajoma twierdzi, że dziedziczę ja ze względu na to,że dziedziczyłam po babci. Jak jest faktycznie ?

Byłam pewna, że skoro moja babcia nie przeżyła prababci(swojej matki), to spadek dziedziczą moja mama i wuj (wnuki prababci).
Jeżeli prababcia nie pozostawiła testamentu to porządek dziedziczenia wynika z ustawy co w tym przypadku oznacza, że po prababci powinna dziedziczyć jej córka. W sytuacji gdy córka prababci zmarła przed nią a żyły wówczas dzieci córki to one wchodzą w jej miejsce jako spadkobiercy ustawowi. To że jest Pani spadkobiercą testamentowym po babci nie oznacza, że weszła Pani w jej miejsce w ustawowym porządku dziedziczenia po jej matce. Zatem to Pani ma rację.
Przepis prawny:
art. 931 Kodeks cywilny
§ 1. W pierwszej kolejności powołane są z ustawy do spadku dzieci spadkodawcy oraz jego małżonek; dziedziczą oni w częściach równych. Jednakże część przypadająca małżonkowi nie może być mniejsza niż jedna czwarta całości spadku.
§ 2. Jeżeli dziecko spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada jego dzieciom w częściach równych. Przepis ten stosuje się odpowiednio do dalszych zstępnych.

Dziękuję za wyczerpująca odpowiedź.

Powrót