Testament cioci a dzieci jej przyrodniej siostry

• Autor wątku Autor wątku baum69
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

baum69

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam wszystkich i bardzo proszę o pomoc!!!!!!!

W czerwcu 2009 zmarła moja ciocia zostawiając dla mnie zapisane w testamencie mieszkanie. We wrześniu odbyła się sprawa spadkowa i sąd nakazał dać ogłoszenia do prasy i w ostatnim miejscu zamieszkania zmarłej cioci. Wiem, że miała przyrodnią siostrę (która też nie żyje), a ona 2 dzieci. Nie mam z nimi żadnego kontaktu. Mam parę pytań!!!

1. Jeżeli po upływie 6 miesięcy nie zgłoszą się dzieci przyrodniej siostry to czy spadek będzie już całkowicie na mnie?

2. Jak wygląda dalsza procedura w sądzie?

3. Czy mogę w tym mieszkaniu zacząć robić remont?

Jeżeli ktoś mógłby mi pomóc to będę BARDZO WDZIĘCZNA

Czy w skład spadku wchodzi coś więcej niż mieszkanie?
Czy są inni spadkobiercy? (mąż, rodzice, rodzeństwo, dzieci)
Siostra przyrodnia (i jej dzieci) nie są uprawnieni do zachowku ale są spadkobiercami ustawowymi (tak mi się wydaje)

Ciocia nie miała już męża(zmarł), nie posiadała tez dzieci, rodziców, tylko ta przyrodnią siostrę. która też już nie żyje. W skład majątku wchodzi mieszkanie i konto w banku.

baum69 napisał:

W czerwcu 2009 zmarła moja ciocia zostawiając dla mnie zapisane w testamencie mieszkanie. We wrześniu odbyła się sprawa spadkowa i sąd nakazał dać ogłoszenia do prasy i w ostatnim miejscu zamieszkania zmarłej cioci. Wiem, że miała przyrodnią siostrę (która też nie żyje), a ona 2 dzieci. Nie mam z nimi żadnego kontaktu. Mam parę pytań!!!

1. Jeżeli po upływie 6 miesięcy nie zgłoszą się dzieci przyrodniej siostry to czy spadek będzie już całkowicie na mnie?

2. Czy oni mają w ogóle prawo do tego mieszkania?

baum69 napisał:
baum69 napisał:

W 2009 zmarła moja ciocia zostawiając dla mnie zapisane w testamencie mieszkanie. Odbyła się sprawa spadkowa i sąd nakazał dać ogłoszenia do prasy i w ostatnim miejscu zamieszkania zmarłej cioci. Wiem, że miała przyrodnią siostrę (która też nie żyje), a ona 2 dzieci. Nie mam z nimi żadnego kontaktu. Mam parę pytań!!!

1. Czy oni mają w ogóle prawo do tego mieszkania?

2. Jeżeli po upływie 6 miesięcy nie zgłoszą się dzieci przyrodniej siostry to czy spadek będzie już całkowicie na mnie?

Powrót