Testament czy darowizna?

• Autor wątku Autor wątku lenkaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lenkaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Moja mama wykupiła mieszkanie gminne i teraz chciałaby to mieszkanie przeznaczyć dla mojej córki a swojej 24-letniej wnuczki.Zastanawiam się jednak co byłoby lepsze,sporządzić testament i zapisać to mieszkanie wnuczce czy podarować (akt darowizny).Czy po śmierci babci spadkobiercy (dwie córki) mogą starać się o tzw zachowek? Czy wnuczka będzie musiała spłacić spadkobierców(mimo że to ona właśnie dała babci własne pieniądze na wykup tego mieszkania)?

1. Dzieci będą miały prawo do zachowku.
2. Spadkobierca testamentowy może być odpowiedzialny za spłatę zachowku dla uprawnionych.
3. Polecam poszukanie postów na temat umowy dożywocia.

Dożywocie ma tą zaletę, że Twoja córka zaraz po podpisaniu umowy z babcią (tylko notarialnie) będzie właścicielką mieszkania i wszyscy ewentualni spadkobiercy mogą ją za przeproszeniem "pocałować" (wiem bo mam za "dożywocie" dom). Jednak córka będzie mieć wobec babci pewne zobowiązania, i nie daj boziu, żeby babcia była niezadowolona, lub coś jej się "odmieniło", albo ulegnie jakimś innym "zewnętrznym" wpływom, bo może złożyć pozew o zniesienie umowy, i próbować ją rozwiązać (wiem bo mój dożywotnik posłuchał "życzliwych" i sprawę założył). Trudno taką umowę rozwiązać, ale jest to możliwe. Najpewniejsza jest umowa kupna-sprzedaży, jednak nie wiem ile weźmie fiskus (możesz sama sprawdzić), przy "dożywociu" wychodzą "grosze".
Obejrzyj to:
26.01.2009 - Telewizja Polska SA
zajrzyj tu:
umowa dożywocia - Szukaj w Google
i poczytaj KC
Poza tym to jest dobra forma przeniesienia własności.
Pozdrawiam.

Powrót