Testament czy umowa o opiekę ?

• Autor wątku Autor wątku Dr.Spiro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dr.Spiro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie!
Sprawę opisze krótko i treściwie.

Otóż mam ciotkę która nie ma dzieci ale ma siostrę i brata (wszyscy w podeszłym wieku) siostra jest matką mojej matki czyli babcią :D, postanowiła ze przekaże mi mieszkanie które aktualnie stanowi wyodrębnioną własność, zostało uwłaszczone.
Napisaliśmy już testament czy to wystarczy?
Z tego co mi się wydaje to jestem w drugiej grupie podatkowej.
Czy na sam testament to mieszkanie zostanie przekazane mi po śmierci bez podatku czy będę musiał zapłacić jakiś podatek?
Czy lepiej jest sporządzić umowę o opiekę i zapłacić już teraz 2% wartości rynkowej mieszkania?
Bądź co bądź to co najmniej 6000zł wiec jeśli testament by załatwił sprawę to po co przepłacać?

Dziękuje wszystkim bardzo za odpowiedź.
Kamil

Testament zawsze można zmienić, a umowa o spadek po osobie żyjącej jest nieważna. No i jest zachowek dla uprawnionych (małżonek, wstępni, zstępni, rodzeństwo).

Można zawrzeć umowę dożywocia albo darowizny z ustanowieniem służebności osobistej dla ciotki. Tyle, że darowizna będzie wiązała się z zachowkiem, a dożywocie nie.

Dlatego najlepsze w tej sytuacji jest dożywocie, ale to rodzi też obowiązki po Twej stronie: mianowicie musisz utrzymywać ciotkę, pomagać jej w chorobie i zapewnić jej pochówek.

Rodzenstwo spadkodawcy nie jest uprawnione do zachowku po spadkodawcy.

Fakt, mój błąd, pomyliłem ze zobowiązanymi do alimentacji. No i oczywiście (jak na razie) tylko rodzice, nie dalsi wstępni.

Powrót