Testament czy wystarczy?

• Autor wątku Autor wątku alanai31
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alanai31

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Z mężem mamy dwoje wspólnych dzieci. Mąż ma też z pierwszego małżeństwa 2 dzieci. W przypadku mojej śmierci mąż dziedziczy. Chcemy aby po mężu dziedziczyły tylko nasze wspólne dzieci. Mąż nie ma osobistego majątku, ewentualnie to co odziedziczy po mnie.
Czy jeśli sporządzi testament już teraz (kiedy nie ma majątku) to będzie on dotyczyły tego co ewentualnie nabędzie w przyszłości ?
Jak najlepiej powinnam zabezpieczyć swój majątek, aby dziedziczyły tylko nasze wspólne dzieci, wykluczyć dzieci męża z pierwszego małżeństwa. Zaznaczam majątek jest mój osobisty, mam rozdzielność majątkowa

Napisz testament w którym powołujesz do dziedziczenia całości majątku wyłącznie swoje dzieci (pominiesz męża). Mąż będzie mógł ubiegać się od spadkobierców testamentowych wyłącznie zachowku. Jego sprawa, czy będzie dochodził zapłaty. Jedyne ryzyko jest takie, że po śmierci męża, jego dzieci z pierwszego małżeństwa mogą odziedziczyć roszczenie o zachowek. O ile nie ulegnie przedawnieniu.

Dziekuj. Jeśli zrobię jak napisałeś.
I następnie taki scenariusz:
mój mąż przeżyje jedno z naszych wspólnych dzieci (załóżmy że nie będzie miało ono swoich dzieci i męża). Co dalej ze spadkiem?
Czy mąż może zrobić testament już teraz?

Powrót