testament darowizna 2 mieszkania dom

• Autor wątku Autor wątku zzz177
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zzz177

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!
W 1996 razem z moja mama dokonalismy trojzamiany.Mama i ja dalismy po mieszkaniu 2 pokojowym i zamienilismy sie na 1/2 blizniaka do remontu rocznik 1933 bez zadnych doplat.Mama juz byla na rencie wiec koszta remontu ponosilem sam jak rowniez oplaty.Po pewnym czasie sporzadzila testament gdzie ja bylem spadkobierca a 8 lat temu przepisala mi swoja 1/2 domu w darowiznie z tzw.sluzebnoscia dozywotnia.Niestety mama w tym roku zmarla a brat domaga sie zachowku.
Czy sad moze wziasc pod uwage wartosci naszych mieszkan i z wartosci mamy mieszkania moglbym splacic zachowek?Lzej bym sie z tym pogodzil bo wydaje mi sie to bardziej uczciwe niz obliczanie wartosci zachowku w dniu dzisiejszym z mojego domu.Mam zdjecia przed i po remoncie jak rowniez ewt.swiadkow ktorzy remontowali ta ruine.
Prosze o odpowiedzi-pozdr

Zgodnie z treścią art .995 kc wartość przedmiotu darowizny oblicza się według stanu z chwili jej dokonania, a według cen z chwili ustalania zachowku.

jw

Masz racje tak rzecze prawo ale w praktyce jestem ciekaw czy sad
jakos oblicza sume zachowku,czy po prostu bierze cene z rynku i dzieli na czesci?
Przydaloby sie troche informacji praktycznych o co milych forumowiczow prosze.
pozdr

jw2

Wracajac do tematu dom ma 110m2 a moj brat zada 60 tys.zl polubownie.
Wydaje mi sie ze to za duzo co o ty sadzicie?Czy lepiej liczyc na to ze sad wezmie moje racje pod uwage i obnizy wysokosc zachowku?
pozdr

Powrót