Testament - dziedziczenie nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku marti55
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marti55

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, chciałbym poprosić o radę, czy sposób w jaki chcę pewną kwestię rozwiązać jest całkowicie poprawny.

Krótki background:
- mam żonę i dwóch rodzonych braci (żonaci, dzieci)
- moje 3 działki rolne zostały "odrolnione" (gmina uchwaliła nowy MPZP dopuszczając zabudowę jednorodzinną na obszarze na którym znajdują się te działki)
- podzieliłem te 3 działki na kilkanaście mniejszych działek typowo pod zabudowę
- wszystkie te "nowe" działki są w jednej księdze wieczystej (na tym samym numerze)
- każda z tych "nowych" działek otrzymała nowy numer

Kwestia to rozwiązania:
1. Chciałbym spisać testament (strasznie to brzmi), który dotyczyłby tylko tych działek i niczego więcej w razie "W"

2. Chciałbym, aby w razie "W:
- moja żona odziedziczyła 1/3 udziałów we wszystkich tych działkach
- brat #1 (i tylko on, bez żony i dzieci) - odziedziczył 1/3 udziałów we wszystkich tych działkach
- brat #2 (i tylko on, bez żony i dzieci) - odziedziczył 1/3 udziałów we wszystkich tych działkach

3. Nie chcę zapisywać im konkretnych działek po numerach, tylko równą część udziałów we wszystkich.

4. Czy muszę w testamencie wyszczególnić wszystkie działki po numerze? W tej sytuacji sprzedaż jakiejś działki wymusi na mnie aktualizację testamentu, i tak za każdym razem, jak którąś sprzedam. Chciałbym tego uniknąć.

5. Czy mogę (aby uniknąć pkt. 4) w testamencie napisać, że każda z tych osób otrzymuje 1/3 udziałów we wszystkich działkach (bez listowania numerów), które na moment mojej śmierci znajdują się w tej jednej księdze wieczystej (tutaj podaję numer księgi)? Przy takim rozwiązaniu o ile to możliwe, sprzedając jakąś działkę (zostanie wykreślona z tej księgi) nie muszę aktualizować testamentu.

W testamencie masz do dyspozycji 3 rodzaje rozporządzeń:
1. Powołanie jako spadkobiercę z określeniem udziału w spadku;
2. Zapis zwykły - zobowiązanie spadkobiercy do przeniesienia określonego prawa należącego do spadku na zapisobiercę;
3. Zapis windykacyjny - przypomina darowiznę - zapisobierca co do zasady z automatu staje się uprawnionym z prawa mu zapisanego, jeżeli w chwili śmierci prawo to należy do spadkodawcy.

Zapisanie ułamkowego udziału w nieruchomości poprzez zapis zwykły lub windykacyjny jest dopuszczalne. Nie trzeba określać działek po numerze ewidencyjnym.

Często takie działanie nie prowadzi do pożądanych skutków ze względu na art. 961 KC, a wręcz stanowi istotny problem dla zapisobierców i spadkobierców, jeżeli sami nie mogą się ze sobą dogadać co do podziału. Musisz zatem się zastanowić, czy w chwili sporządzania testamentu dysponujesz jeszcze innym istotnym majątkiem.

Do tego dochodzą kwestie związane z roszczeniem żony lub ewentualnie Twoich dzieci i rodziców o zachowek w stosunku do Twoich braci. Powinieneś być tego świadomy podejmując decyzję.

Powrót