Testament i zachowek.

• Autor wątku Autor wątku wues
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wues

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Cześć, nazywam się Wojtek, 17 lat.
Tydzień temu zmarła moja babcia, która wraz z ś.p. dziadkiem przepisali mi w testamencie swoje mieszkanie około 10 lat temu. W dokumencie tym wyraźnie napisane jest, iż jestem jedynym spadkobiercą "wszystkiego" co posiadali.
(Dodam, że testament został spisany w kancelarii notarialnej).
Po wizycie u radcy prawnego dowiedziałem się, że brat mojego ojca ma prawo do zachowku - 50% wartości spadku (prosze mnie poprawić jeśli się mylę). Powiem szczerze, że nie jest mi to na rękę. Chciałbym się dowiedzieć co moge zrobić i na co się powołać, by nie płacić tej "połowy".
Trochę poszperałem w Googlach i znalazłem taki oto zapis:

Kogo i kiedy można wydziedziczyć ?
1.Uprawniony do zachowku wbrew woli spadkodawcy postępuje uporczywie w sposób sprzeczny z zasadami współżycia społecznego:
[...]
-Jest uzależniony od alkoholu, narkotyków

Dla mnie jasnym i klarownym jest, że wujek (brat ojca) spełnia to kryterium. Czy przed sądem można by postawić taki argument?

Na prawie znam się tyle co każdy przeciętny widz programu "Sędzia Anna Maria Wesołowska" więc prosze nie karcić mnie za pisanie głupot :)

Z góry dziękuję za odpowiedź

Wojtek

Na ew. wydziedziczenie brata ojca - teraz jest już za późno. Tego mogliby dokonać dziadkowie - jeśliby żyli.

Dodam, iż zachowek jest roszczeniem, które osoba uprawniona (brat ojca ) - może zażądać. A zatem oznacza to, że może nie zażądać.

Można jeszcze uznać brata za niegodnego dziedziczenia.

Art. 928. § 1. Spadkobierca może być uznany przez sąd za niegodnego, jeżeli:
1) dopuścił się umyślnie ciężkiego przestępstwa przeciwko spadkodawcy;
2) podstępem lub groźbą nakłonił spadkodawcę do sporządzenia lub odwołania testamentu albo w taki sam sposób przeszkodził mu w dokonaniu jednej z tych czynności;
3) umyślnie ukrył lub zniszczył testament spadkodawcy, podrobił lub przerobił jego testament albo świadomie skorzystał z testamentu przez inną osobę podrobionego lub przerobionego.
§ 2. Spadkobierca niegodny zostaje wyłączony od dziedziczenia, tak jak by nie dożył otwarcia spadku.

Art. 929. Uznania spadkobiercy za niegodnego może żądać każdy, kto ma w tym interes. Z żądaniem takim może wystąpić w ciągu roku od dnia, w którym dowiedział się o przyczynie niegodności, nie później jednak niż przed upływem lat trzech od otwarcia spadku.

Art. 930. § 1. Spadkobierca nie może być uznany za niegodnego, jeżeli spadkodawca mu przebaczył.
§ 2. Jeżeli w chwili przebaczenia spadkodawca nie miał zdolności do czynności prawnych, przebaczenie jest skuteczne, gdy nastąpiło z dostatecznym rozeznaniem.

Ile czasu musi minąć, aby brat ojca nie mógł zażądać zachowku?

Powrót