Testament na rzecz żony

• Autor wątku Autor wątku RomanP
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RomanP

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam Wszystkich,

1. Niedawno odziedziczyłem po zmarłym ojcu dom z działką (notarialnie + dożywocie dla matki.
2. Siostra dostała pieniądze pod stołem (mam jakiś podpisany przez nią kwitek)
3. Jestem żonaty od 10 lat bez dzieci.

4. Teoretycznie po mojej śmierci moja żona będzie miała problemy - moja siostra odezwie się po swoją część po mnie.

5. W jaki sposób przekazać po śmierci cały mój majątek osobisty aby siostra nie mogła się nawet domagać zachowku.

6. Ogólnie mam poczucie, że siostra całe życie mnie niszczyła i prawie jej się to udało; mam poczucie, że chciałbym się jej wyrzec (nie wiem czy to możliwe?)

7. Jeśli w swoich dokumentach (bez notariusza, odręczny) zostawię dokument z którego jasno wynika, że do dziedziczenia całości majątku po mnie powołuję moją żonę czy to faktycznie jej się będzie należało.

8. Czy mam coś dopisywać, że nie życzę sobie aby moja siostra dostała cokolwiek co do mnie należy.

Za wszelką pomoc z Góry Dziękuję

Rodzeństwo nie jest uprawnione do zachowku więc pana siostra nie będzie miała takiego roszczenia względem pana małżonki.

RomanP napisał:
7. Jeśli w swoich dokumentach (bez notariusza, odręczny) zostawię dokument z którego jasno wynika, że do dziedziczenia całości majątku po mnie powołuję moją żonę czy to faktycznie jej się będzie należało.
Najpewniejszy jest testament notarialny, istnieje dodatkowo możliwość jego zarejestrowania w Rejestrze Testamentów przez notariusza.

Powrót