Testament potraktowany przez sad jako zapis

• Autor wątku Autor wątku iwona kreft
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iwona kreft

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. W grudniu ub. roku zmarla moja Babcia, pozostawiajac Testament, w ktorym bylam wskazana jako spadkobierczyni (Testament byl w Jej mieszkaniu), mieszkania wlasnosciowego. Dodaje w tym miejscu, ze Babcia ma dwoje dzieci: syna (moj Ojciec), oraz corke. Po pogrzebie wnioslam do sadu wniosek o nabycie prawa spadkowego, dolaczajac jako dowod w sprawie wspomniany Testamnet. Po jakims czasie wyznaczony zostal 1-szy termin rozprawy, na ktorej stawili sie: moj Ojciec, Jego siostra, oraz ja. Ja zamieszkuje od jakiegos czasu w Anglii, a moj Ojciec na terytorium Niemiec. W zwiazku z powyzszymi faktami, prosilam na sprawie sad, aby ustalil wszyskie potrzbne od nas dla sadu okolicznosci potrzebne w sprawie, gdyz dla nas meczace sa tak dalekie podroze. W nastepnych rozprawch juz nie uczestniczylismy. W ostatnim czasie odbylo sie ogloszenie wyroku. W rozmowie telefonicznej z sadem dowiedzialam sie, ze mieszkanie dziedzicza: moj Ojciec oraz jego siostra, w rownych 50% udziala, na zasadzie dziedziczenia ustawowego, gdyz pozostawiony Testament, jest zapisem. Nic wiecej mi nie powiedziano, zaslaniajac sie nowymi zarzadzeniami. W zwiazku z takimi faktami przedkladam na forum tersc Testamentu i zapytuje Panstwa, czy jest to oficjalny niepodwazalny Testament, lub sad mial prawo go pominac w sprawie. Jego tresc: Pieczec "Kancelaria Notarialna, adres siedziby, Repertorium nr. ... AKT NOTARIALNY data, przed notariuszem XX stawila sie: dane osobowe Babci wraz z ustaleniem tozsamosci dow. osobisty XX. Ponizej "TESTAMENT" §1: Pani XX oswiadcza, ze tytulem zapisu przeznacza swojej wnuczce XX corce (dane rodzicow)- wlasnosciowe spoldzielcze prawo do lokalu. w nastepnych §-ach; wypis moze otrzymac XX, pobrano wynagrodzenie, akt odczytano, przyjeto i podpisano. Kto ma racje, sad czy ja. Pozdrawiam

Ale sad wzial pod uwage testament :) Zapis oznacza, ze spadkobiercy musza Pani teraz przekazac to mieszkanie, jesli tego nie zrobia moze Pani tego domagac sie w sadzie.
Osoba, dla ktorej przeznaczono zapis, a ktorej nie powolano jako spadkobiercy, nie odpowiada za dlugi spadku. Jest to wiec poniekad sytuacja bardziej komfortowa.
Biorac pod uwage, ze testament byl sporzadzany u notariusza i uzyte w nim sformulowanie ("tytulem zapisu"), taka wlasnie byla wola babci - nie zeby Pani byla jej spadkobierca, ale zeby tylko otrzymala Pani mieszkanie.

Testament potraktowny przez sad jako zapis

Dziekuje mayia za blyskawiczna odpowiedz, oraz za Twoj trud i czas poswiecony mojemu problemowi :beer: Teraz do rzeczy, do rana czytalam problemy innych i znalazlem cos z mojego tematu. Sian-wyslane 14.11.06, temat: " Spadek, Testament, zapisy i orzeczenie sadu". Tam byl opisany podobny przyklad, lecz z poczatku tez mialam problemy ze zrozumieniem wszystkiego, tak jak udzielajacy wyjasnien "Vegas". Moj problem sprowadza sie do tej samej jedynej reguly, ze zapis zobowiazuje spadkobierce/ow ustawowych do urzeczywistnienia ostatniej woli spadkodawcy. W przypadku Testamnentu, w ktorym jest dokonany - zapis. Czyli spadkobiercy nic (czasami) z tego spadku nie maja, poza wykonaniem - zapisu. To jest naprawde "konfortowa sytuacja" gdyz nikt nikogo nie wydziedzicza, a koncowe skutki sa 100% lepsze. Ciesze sie z takiego obrotu mojego problemu, jednakze nasuwaja sie dodatkowe pytania, na ktore chcialabym otrzymac krotkie odpowiedzi: 1. Kto bedzie placil podatek za otrzymanie tego mieszkania - ustawowi spadkobiercy, lub ja. Dla mnie jest oczywiste, ze ja (pomimo, ze pamietam, jak na 1-szej sprawie ciocia slinila sie ze zlosci), chce byc od poczatku do konca ok. wobec rodziny. 2. Z jakiej daty bedzie naliczana wartosc tego mieszkania, tj. dzien 1-szej rozprawy sadowej, lub dzien przejecia tego mieszkania, powiazanie nastepnego pytania, czy wystarczy tylko akt notarialny aby przejac to mieszkanie i z tym dokumentem wnosic o wpis do ksiag wieczystych, lub musze miec na to jakies dokumnety sadowe?. 3. Czy sa jakies kwoty wolne od opodatkowania (liczac powiazania rodzinne) placac podatek skarbowy? Podobno sa, przepisywalam darowizne na Ojca (auto) i je otrzymalam. Jezeli sa jeszcze jakies porady dla mnie, o o nie prosze. Jeszcze raz dziekuje za pomoc. Pozdrawiam. Iwona :beer: :beer: [/b]

Połączyłem tematy. Proszę nie zakładać nowego i to jeszcze w innym dziale tylko śledzić odpowiedzi w tym i tutaj wyłącznie zadawać dodatkowe pytania dotyczące tego tematu.

Powrót