Testament rodziców - czy notariusz ma rację ?

• Autor wątku Autor wątku eu07186
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eu07186

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry.
Użyłem lupki ale niestety nie znalazłem takiego samego przypadku.

Oboje rodziców żyje na chwilę obecną brak żadnego testamentu.
Z wyjątkiem rodziców potencjalnie jest dwóch spadkobierców ja i mój brat.
Ja wiodę "normalne" życie. Mój brat jest alkoholikiem posiadającym bardzo duże niepoliczalne długi m.in. przez 18 lat na swojego syna nie łożył zasądzonych alimentów. Komornicy po podjęciu przez niego pracy po miesiącu zajmują jego środki na koncie.

Majątek - rodzice posiadają mieszkanie i niewielkie oszczędności.

Wola rodziców: jak pierwsze z nas umrze chcielibyśmy aby cały majątek przeszedł na własność żyjącej osoby (chodzi o to aby komornik nie dobrał się do ewentualnej części brata ponieważ wystawi je na licytacje i rodzice będą musieli jeszcze raz płacić za coś co już zapłacili).
Jak drugie z nas umrze wszystko macie podzielić na pół (mając świadomość tego, że komornik zajmie część mojego brata).

Teraz rodzice chcą zrealizować I etap czyli przekazać sobie wzajemnie majątek po śmierci jednego z nich (tak abym ja ani mój brat nie otrzymał nic). Uważam, że powinni udać się do notariusza i w testamencie wydziedziczyć mojego brata. Ja powinienem z rodzicami sporządzić umowę zrzeczenia się dziedziczenia. Wtedy wydaje mi się sprawa w miarę "czysta" - mam świadomość tego, że mój brat w takiej sytuacji nie ma zamkniętej drogi a ja tak, ale akceptuję to - chcę aby rodzice zrealizowali swoją wolę.

Notariusz stwierdził, iż wystarczy prosty, ogólny testament każdego z nich czyli tato ma napisać, iż po śmierci cały majątek przekazuje mamie a mama ma napisać, że po śmierci cały majątek przekazuje tacie. Po kilku dniach lektury tego co na tym forum w tym zakresie zostało napisane mam poważne wątpliwości czy notariusz ma rację. Czy uważacie, że taki prosty zapis wystarczy i w sposób skuteczny pozbawi on prawa do dziedziczenia zarówno mnie jak i brata ?
Podpowiedzcie mi proszę jak rozwiązać ten problem.

Ostatnia edycja:
eu07186 napisał:
Czy uważacie, że taki prosty zapis wystarczy i w sposób skuteczny pozbawi on prawa do dziedziczenia zarówno mnie jak i brata ?
Dzień dobry. Przy takich zapisach testamentowych ani Pan ani pana brat nie będziecie dziedziczyć natomiast tak Panu jak i pańskiemu bratu będzie przysługiwało wobec spadkobiercy testamentowego roszczenie o zapłatę zachowku. Występowanie z roszczeniem o zachowek nie jest oczywiście obowiązkowe więc Pan takiego roszczenia o zapłatę nie musi dochodzić. Natomiast zawarcie przez Pana umowy o zrzeczenie się dziedziczenia tylko powiększyłoby ewentualną wartość zachowku jakiej mógłby się domagać brat a to z uwagi na treść art. 992 kc.
Przepis prawny:
art. 992 Kodeks cywilny
Przy ustalaniu udziału spadkowego stanowiącego podstawę do obliczania zachowku uwzględnia się także spadkobierców niegodnych oraz spadkobierców, którzy spadek odrzucili, natomiast nie uwzględnia się spadkobierców, którzy zrzekli się dziedziczenia albo zostali wydziedziczeni.

eu07186 napisał:
Uważam, że powinni udać się do notariusza i w testamencie wydziedziczyć mojego brata.
Wydziedziczenie (tj. pozbawienie prawa do zachowku) może nastąpić tylko z powodów wskazanych w ustawie (art. 1008 kc). Wydziedziczenie wraz ze wskazaniem przyczyn wydziedziczenia może stanowić pewną barierę przed roszczeniem o zapłatę zachowku ale nie niweczy go zupełnie gdyż kwestia faktycznego występowania przyczyn wydziedziczenia jest przedmiotem dowodzenia przed sądem. Należy też mieć na uwadze, że wydziedziczenie dotyczy tylko wydziedziczonego nie zaś jego zstępnych, których prawo do zachowku aktualizuje się jeżeli ich wstępny (w tym wypadku Pana brat) zostałby wydziedziczony. Co więcej jeżeli zstępni wydziedziczonego są małoletni lub trwale niezdolni do pracy (na dzień otwarcia spadku) wówczas mogą się oni domagać zachowku o większej wartości niż wydziedziczony. Jedynie umowa zrzeczenia się dziedziczenia zawarta tak przez Pana jak i przez pańskiego brata z każdym z rodziców mogłaby odnieść skutek w postaci utraty prawa do zachowku. Umowę o zrzeczenie się dziedziczenia można uchylić w formie aktu notarialnego za zgodą obu stron, które ją zawarły.

Powrót