Testament- spadek

• Autor wątku Autor wątku marta2307
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marta2307

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam! Moj tata zostawil mojej mamie testament w ktorym podkersla ze wszystkie swoje ruchomosci i nieruchomosci przekazuje na rzecz mojej mamy. Wszystkiego dorabiali sie w czasie swojego zwiazku. Jednak tata wczesniej mial rodzine: dwie corki i zone. Z corkami nie utrzymywal zadnych kontaktow. kiedy odchodzi od pierwszej zony zostawil mieszkanie spoldzielcze ktore zajmowala wraz z corkami jego pierwsza zona. Wspolnie z mama otworzyli dzialalnosc gospodarcza ktora po smierci taty zostala przepisana na mame i prawnie to ona jest wlasciecielka. Niedawno ja mama i siostra otrzymalysmy pozew do sadu w ktorym z powodztwa corek z pierwszego malzenstwa wynika iz chca one otrzymac spadek po tacie. Testament ktory tata napisal nie zostal podpisany przez notariusza. Moje pytanie jest nastepujace : Czy corkom z pierwszego malzenstwa taty nalezy sie jakikolwiek spadek czy zachowek??

to kto podpisał testament??

notariusz nie musi podpisać testamentu, jeśli już to on sporządza;

również ojciec ma prawo do własnoręcznego napisania, podpisania i opatrzenia datą testamentu;

musicie przedłożyć sądowi ten dokument, aby (jeśli to jest testament) dokonał jego otwarcia i ogłoszenia...

wówczas mama dostanie wszystko to co jest ojca, a im będzie przysługiwało prawo do zachowku;

problem z tamtym mieszkaniem spółdzielczym jest dużo szerszy i dopóki nie będziesz wiedziała jaki jest jego stan prawny, to nikt Ci nie poradzi;

jeśli działalność była na mamę, to jest jej i koniec, nie podlega dziedziczeniu.

Testmesnt zostal podpisany przez tate. Mieszkanie otrzymal tata od spoldzielni mieszkaniowej w pewnej czesci sfinansowane przez zaklad pracy. To mieszkanie tata zostawil bylej zonie i corkom, ktore one zadluzyly i zostalo zabrane przez spoldzielnie. Rodzice dorabiali sie wszystkiego razem. Teraz w testamencie zapisane jest wszystko na mame czyli mieszkanie wlasnosciowe i dwa pomieszczenia pod dzialalnosc gospodarcza. Jest jeszcze mieszkanie po mamy rodzicach ktore mama kupila od urzedu miasta za 10 procent wartosci rynkowej mieszkania.
Czy dlugi taty bankowe i u prywatnych osob (osoby te nie maja umowy) wchodza w skald spadku???Jezeli wszystko jest przepisane na mame to z czego nalezy sie zachowek???I czy to mieszkanie ktore tata zostawil pierwszej rodzinie tez wchodzi w sklad zachowku????I jak je rozliczac????

po pierwsze musi pani operować terminami prawniczymi;

po drugie nie ma takiego słowa w prawie jak zostawił - ja nie wiem, co to oznacza...

to co jest mamy - mama jest tego wyłączną właścicielką nie wchodzi w składa spadku;

w skład spadku tylko wchodzi to co było tego pana plus to co było majątkiem wspólnym ammy i tego pana - długi, jeśli będą dokumenty że mama spłaca długi tego pana (dowody wpłaty jednoznacznie wskazujące co i za kogo płaci) obniżą tzw. schedę spadkową;

nie jest w stani pani dokłądnie napisać co jest, a co nie jest, jeśli pani mi nie pisze, o co już prosiłem dokładnych danych;

działalność gospodarcza prowadzona przez mamę i na nią zarejestrowana, to działalność mamy niczego tu nie może zmienić fakt że w jej trakcie była w małżeństwie;

kwestie rozliczeń są bardzo skomplikowane i nikt do czasu procesu o zachowek (teraz toczy się sprawa o stwierdzenia spadku) i wydania chociażby orzeczenia wstępnego przez Sąd w sprawie o zachowek nie jest w stanie stwierdzić co jest i jak to będzie rozliczane;

jeśli mieszkanie było wspólne mamy i tego pana, to mama była w połowie właścicielką mieszkania, a drugą połowę dziedziczy - wówczas zachowek będzie dotyczył tylko tej drugiej - dziedziczonej połowy;

i tak z każdą rzeczą która była WSPÓLNA;

a wszystko pomniejszą wymagalne lub zapłacone długi WYŁĄcznie ojca;

nie znam dokladnie terminow prawniczych poniewaz pierwszy raz mam z czyms takim do czyniena, a przed smiercia taty wszystko to co teraz moja mama posiada bylo ich wspolnym dobytkiem.Owszem dzialalnosc gospodarcza jest zarejestrowana na mama ale do smierci taty byla ona zarejestrowana na tate. Tata wiedzial ze mama moze miec po jego smierci problemy tak wiec zostawil testament. Jednak teraz najwazniejsza sprawa jest ten zachowek od czego bedzie on wyliczany??? Czy bedzie on liczony od wszystkich nieruchomosci??? I jaka czesc sie nalezy corkom z pierwszego malzenstwa mojego taty???

a kwestie zachowków tyle razy omawiałem na forum, że nalezy poszukać;

ew. poczekać aż ktoś udzieli porady...mniej bądź bardziej nieprecyzyjnej lub całkowicie błędnej;

masz wybór;p

Powrót