testament stryja

• Autor wątku Autor wątku 920n
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
9

920n

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Stryj miał troje rodzeństwa.Dwóch braci i siostrę. Nie miał żony i dzieci, jego rodzice, a moi dziadkowie nie żyją. Mój tata również nie żyje od lipca 2005 roku.Stryj zmarł w 2009 roku, zostawił pisemny testament z datą z 2007 roku, napisany w domu bez obecności świadków, w którym większość majątku zapisał swojej siostrze. Jednemu z żyjących braci nie zapisał nic, jego dzieciom zapisał niewielkie kwoty pieniędzy, bratowej (po zmarłym bracie- mojej mamie), mi i mojemu rodzeństwu niewielką kwotę pieniędzy, z których większość z konta bankowego wypłaciła siostra, przed śmiercią stryja, bo jak twierdzi była upoważniona. Czy ciotka będzie musiała oddać nam pieniądze zapisane w testamencie? Wartość majątku zapisanego testamentem ciotce jest bardzo wysoka, w jego skład wchodzą nieruchomości zabudowane i niezabudowane.Czy muszę zrezygnować z kwoty pieniędzy zapisanych mi testamentem jeśli wystąpię o zachowek?Jeżeli mogę, to kiedy ? W lutym odbędzie się druga sprawa spadkowa. Sędzia nakazał mi (nam-wszystkim uczestnikom postępowania) oszacowanie wartości nieruchomości, powiedział, że jeżeli się nie dogadamy, to wezwie biegłego z urzędu, a to może długo trwać i być kosztowne. W jakim celu jest to potrzebne sędziemu, czy będzie to miało wpływ na podział majątku?

1. nie musisz rezygnowac z zapisanej w testamencie kwoty.
2. w sprawie o zachowek - dochodzic powinienes roznicy pomiedzy kwotą należną z tytułu zachowku (1/2 udziału który bys otrzymał gdyby bylo dziedziczenie ustawowe) a zapisaną kwotą
3. wycea nieruchomosci jest konieczna, aby sąd mógł ustalić wartośc spadku i następnie wysokość przypadających udziałów, z twojego punktu widzenia im wyzsza wartosc tym wyzszy zachowek
4. odnośnie kosztów biegłego z urzędu - jeśli nie chcesz ponosic kosztów złóż wniosek o zwolnienie od obowiązku uiszczania opłat i kosztów sądowych, składa sie go na odpowiednim formularzu - do pobrania w sądzie, i załączyć dokumenty o dochodach, wydatkach i osobach na utrzymaniu
5. pieniądze pobrane z konta należą do masy spadkowej, chyba ze miedzy stronami była uczyniona darowizna - a to odrebna kwestia zaliczenia darowizny do masy spadkowej
Generalnie sprawa nie jest latwa
ewentualnie jesli nie stac cie na adwokata - razem z wnioskiem o zwolnienie od kosztów - złoż wniosek o wyznaczenie pełnomocnika z urzędu

Powrót