Testament w niemczech możliwość sprzedania

• Autor wątku Autor wątku damianooow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

damianooow

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Mam takie pytanie otrzymałem w testamencie nieruchomość w Niemczech. Wszystkie formalności zostały przeprowadzone, zapłacony podatek itd. Od 2 lat jestem formalnie właścicielem. Chciałbym nieruchomość sprzedać jednak w testamencie została zawarta klauzula, że nie mogę tego sprzedać przez okres 20 lat. Czy istnieje możliwość obejścia braku możliwości sprzedania np darowizna dla córki i późniejsza sprzedaż gdy już ona będzie właścicielem?

Witam. Ponawiam pytanie. Czy ktoś może pomóc?

Czy takie ograniczenie zostało wpisane również do księgi wieczystej?

Jutro wieczorem to sprawdzę, bo nie mam dokumentów przy sobie. Dziękuję za zainteresowanie.

Witam. Udało mi się zdobyć Księgi wieczyste od Notariusza z Niemiec. Nie ma mowy o ograniczeniu w Księdze wieczystej. Czy w tej sytuacji możliwa jest darowizna i późniejsza sprzedaż. Ograniczenie w postaci braku możliwości sprzedania jest zawarta jedynie w testamencie dołączonym do dokumentacji. Czy jest inny sposób sprzedania nieruchomości?

To znaczy, że w Grundbuchamt testament jest złożony i może zostać obejrzany przez ewentualnego nabywcę. Trzeba zbadać treść testamentu i dokonać wykładni jakie rozporządzenia są nim objęte a jakie nie.

Treść testamentu w tym zakresie brzmi:
"Spadkobiercą ma być H... z rodziną.
Warunki:
Budynki i grunty oraz las muszą być zachowane i nie mogą zostać sprzedane."
Jest jeszcze mowa o pielęgnacji grobu przez okres 30 lat.
Czyli z treści jasno wynika, że nie można tego sprzedać. Stąd pytanie czy można to jakoś obejść np poprzez darowiznę? bądź innym sposobem...

Witam. Czy ktos mógłby pomoc w sprawie przedmiotowej darowizny?

Powrót