Testament wojskowy

• Autor wątku Autor wątku smf1113
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

smf1113

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,
Poszukuję formy(wzór) w jakiej powinien zostać sporządzony testament wojskowy. Jeśli oświadczenie woli spadkodawcy zostaje przekazane np. dowódcy lub innym żołnierzom(świadkom) to testament będzie spisany przez danego świadka lecz tak jakby był sporządzony przez spadkodawcę(czyli tak jak testament zwykły lecz tylko z końcowym podpisem uwiarygadniającym świadka)? Proszę o pomoc.

A jak wygląda najprostszy testament wojskowy sporządzony przez świadka, któremu spadkodawca oświadczył swoją wolę?

tak jak testement ustny.

oświadczenie się składa wobec 2 świadków, z których jeden następnie spisuje, co usłyszał (koniecznie z podaniem miejsca i czasu złożenia oświadczenia), do tego data i miejsce spisania, a następnie 2 świadków i spadkodawca skladają podpisy (wobec 3 świadków i 3 podpisy, jeśli spadkodawca nie może się podpisać - wówczas trzeba tą przyczynę wskazać)
(i tak jak w przypadku testamentu własnoręcznego - nie ma żadnych "formułek" które muszą się pojawiać. elementy konieczne sa wskazane powyżej - reszta jest dowolna)

stwierdzenie jego treści również wygląda jak w przypadku testamentu ustnego (gdyby nie zdążył się podpisać przed spisaniem). w ciągu sześciu miesięcy od dnia otwarcia spadku świadkowie mogą stwierdzić treść testamentu ustnego poprzez zgodne zeznania złożone przed sądem. jeżeli przesłuchanie nie jest możliwe lub napotyka trudne do przezwyciężenia okoliczności, sąd może poprzestać na zgodnych zeznaniach dwóch świadków.

czyli świadek spisuje testament dosłownie za spadkodawcę, używając pierwszej osoby czyli np. Ja Wojciech Bartczak na wypadek mojej śmierci ustanawiam moimi spadkobiercami.... A dowodem tego, że owy testament świadek spisał jest tylko jego podpis.

nie, świadek jest świadkiem a nie spadkobiercą. spisuje w 3 osobie.
"w dniu 17 czerwca br., w poznaniu, w obecności jana kowalskiego i mojej, tj. jana nowaka, krzysztof malinowski oświadczył ustnie, że życzy sobie, aby po jego śmierci cały majątek objął jego syn tomasz malinowski. niniejsze oświadczenie zostało spisane w dniu 18 czerwca 2013 r. w lesznie" (+ podpisy).

testament to oświadczenie spadkodawcy. oświadczenie, które stwierdza jego treść to oświadczenie stwierdzające jego treść i koniec. to nie jest to samo co testament. testament ma formę ustną.

właśnie oto mi chodziło czy taki testament ma być spisany w pierwszej czy trzeciej osobie

:D
pytanie pojawiło się dopiero w 3 wiadomości hehe
najważniejsze, że problem się rozstrzygnął :)

mam jeszcze jedno pytanie, czy testament wojskowy może zostać sporządzony na komputerze przez świadka czy świadek musi go spisać ręcznie?

może zostać sporządzone na komputerze. może być nawet przygotowane przed złożeniem ustnego oświadczenia (ale wówczas istotnym jest aby dokument był faktycznie tożsamy co do treści z oświadczeniem testatora - wynika to z orzecznictwa sn).
oczywiście podpisy - tylko odręczne.

(a tak jeszcze mi się nasunęło a propos tej formy - wojskowy I sędzia wojskowy stwierdza odpowiednim protokołem, wiec w tym wypadku wypada się trzymać pewnej konwencji)

Powrót