Testament wspólnika spółki cywilnej i zmiana wspólnika

• Autor wątku Autor wątku Piotrk123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotrk123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry mam dwie różne kwestie związane z tą samą spółką, więc stwierdziłem, że umieszczę je w jednym temacie.

Spółka ma 4 wspólników, każdy po 25%, jeden z nich jest niestety w bardzo ciężkim stanie i w testamencie zapisał swoje udziały jednemu ze wspólników, czy po ewentualnej śmierci umierającego wspólnika, już trzyosobowa spółka będzie miała "udziałowców": 50%, 25% i 25% czy trzech wspólników po 33%?

W tym samym momencie inny wspólnik chciałby przepisać swoje udziały (25%) na swoją córkę, czy może to zrobić "sam", bez zgody pozostałych wspólników?

Spółka cywilna to tak naprawdę konstrukcja wspólności (majątku) do niepodzielnej ręki - wspólność bezudziałowa. W jakim kontekście zamieszczone jest - jak rozumiem - takie postanowienie w umowie spółki?

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale mam świadomość tego, że w spółkach cywilnych nie ma dosłownie rozumianych udziałów, stąd też cudzysłów.
Nie mam teraz przed sobą umowy spółki, ale bez żadnych wątpliwości mogę stwierdzić, że jest tam zapisane, że każdy z aktualnej 4 wspólników ma równy udział w zyskach, stratach i majątku spółki.

Powrót