Testament, wydziedziczenie, a wnuki.

• Autor wątku Autor wątku Drogo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Drogo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
mam pytanie dotyczące tego czy dzieci urodzone po sporządzeniu testamentu mogą dziedziczyć. Wydawało mi się, że liczy się data otwarcia spadku. Jednak od znajomej, która parę dni temu była u adwokata, dowiedziałem się czegoś dziwnego.
Znajoma jako córka (jedynaczka) została wydziedziczona w testamencie. Jej matka (żona zmarłego) nie dożyła otwarcia spadku. Znajoma ma troje dzieci (2 z pierwszego małżeństwa). Osoba zmarła (ojciec znajomej) w 2007 roku zrobił darowiznę na rzecz swoich dwóch wnuków z tego pierwszego małżeństwa (praktycznie wszystko im wtedy przekazał). W 2009 roku powstał testament. Znajoma doczekała się trzeciego dziecka w 2014 roku.

W 2020 nastąpiło otwarcie spadku. I teraz tak: adwokat powiedział znajomej, że jej najmłodsze dziecko nie może wystąpić o zachowek bo urodziło się po sporządzeniu testamentu (w którym wszystko zostało przepisane na dwoje poprzednich dzieci, mimo darowizny w której i tak wszystko dostały).
W innym temacie na forum, znalazłem info sprzeczne z tym co powiedział adwokat. Przecież jeśli znajoma została wydziedziczona, to tak jakby nie dożyła otwarcia spadku. Więc dziedziczą jej dzieci. I nie ma znaczenia, że darowizna było zrobiona ponad 10 lat od otwarcia spadku bo wnuki są spadkobiercami z tego powodu, że ich matka została wydziedziczona.
No ale adwokat stwierdził, że jej najmłodsze dziecko i tak nie może wystąpić o zachowek bo się urodziło dopiero w 2014 roku, a testament jest z 2009.
Może ktoś stwierdzić kto ma tutaj rację? :(

Powrót