testament z ustanowieniem zarządu majątkiem - jak napisać?

• Autor wątku Autor wątku robotludojad
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robotludojad

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Dzień dobry! Jestem rozwiedziony. Mam dzieci. Na wypadek mojej śmierci PRZED pełnoletnością dzieci matka moich dzieci jest z automatu jako zarządca mojego majątku w imieniu dzieci. Z tego co wiem jest to tzw. zarząd zwykły.

Jak napisać testament aby ustanowić zarząd tego majątku (na wypadek nagłej śmierci) na inną osobę?

Czy da się w testamencie zawrzeć aby tym majątkiem w takim wypadku zarządzała ta osoba zanim dzieci nie osiągną 25 lat? Czy prawo jednak WYMUSZA, iż majątek z automatu przechodzi na dzieci po ukończeniu przez nie 18 roku życia? Pytam dlatego, iż uważam, że wiek 18 lat to trochę "fiu bździu" w głowie jeszcze aby mieć jakieś poczucie wartości i zarządzania wartościowym spadkiem.

Czyli chcesz decydować o nie swoim majątku po swojej śmierci?

Czytaj ze zrozumieniem. Mam majątek. Mam dzieci. Nie mieszkają ze mną. Z prawa wynika, że jeśli bym zginął dziś w wypadku to od jutra ZARZĄD tego majątku przejmuje moja była żona BO ONA JEST PEŁNOLETNIM OPIEKUNEM PRAWNYM dzieci, a dzieci są nieletnie.

Chcę w testamencie ustanowić INNEGO zarządcę na wypadek mojej nagłej śmierci, ale...do 25 roku życia dzieci, aż osiągną jakąkolwiek świadomość wartości tego, co posiadają.

Osobiście nie spotkałam się w praktyce z testamentem, w którym ustanowiony zostałby wykonawca testamentu, nie mniej jednak KC przewiduje taką "instytucję":

Art. 986.
§ 1. Spadkodawca może w testamencie powołać wykonawcę lub wykonawców testamentu.
§ 2. Nie może być wykonawcą testamentu, kto nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych.

Art. 9861.
Spadkodawca może powołać wykonawcę testamentu do sprawowania zarządu spadkiem, jego zorganizowaną częścią lub oznaczonym składnikiem.

Art. 988.
§ 1. Jeżeli spadkodawca nie postanowił inaczej, wykonawca testamentu powinien zarządzać majątkiem spadkowym, spłacić długi spadkowe, w szczególności wykonać zapisy zwykłe i polecenia, a następnie wydać spadkobiercom majątek spadkowy zgodnie z wolą spadkodawcy i z ustawą, a w każdym razie niezwłocznie po dokonaniu działu spadku.

Skoro w przepisie pisze, że "jeżeli spadkodawca nie postanowił inaczej", to znaczyłoby, że spadkodawca może w testamencie sprecyzować swoją wolę co do osoby i sposobu zarządu majątkiem spadkowym.

Pamiętać należy jednak również m.in. o poniższym przepisie KC:

Art. 962.
Zastrzeżenie warunku lub terminu, uczynione przy powołaniu spadkobiercy testamentowego, uważane jest za nie istniejące. Jeżeli jednak z treści testamentu lub z okoliczności wynika, że bez takiego zastrzeżenia spadkobierca nie zostałby powołany, powołanie spadkobiercy jest nieważne. Przepisów tych nie stosuje się, jeżeli ziszczenie się lub nieziszczenie się warunku albo nadejście terminu nastąpiło przed otwarciem spadku.

Z ust notariusz wynikało jednak nieco inaczej, bo ta "moja wola" jest jednak ograniczona. W testamencie można operować UŁAMKAMI, a nie konkretnymi przedmiotami majątkowymi. Nie mogę zapisać, że "dom i garaż przekazuję synowi", a "mieszkanie i samochód" córce. Mogę natomiast zapisać: 1/4 dla córki i 3/4 dla syna.

Druga rzecz, którą notariusz stwierdziła to taka, że nawet pomimo mojego zapisu (czytaj woli i życzeń), że:

"majątek przechodzi na dzieci całkowicie dopiero po ukończeniu przez nie 25 lat natomiast do 25 roku życia jest ustanowiony zarządca X"

majątek i tak stanie się pełną własnością dzieci po osiągnięciu 18 lat. Jak to jest z tą moją wolą w testamencie? Nie do końca to rozumiem, że i tak prawo wymusza jakieś rzeczy pomimo mojej woli.

robotludojad napisał:
Nie mogę zapisać, że "dom i garaż przekazuję synowi", a "mieszkanie i samochód" córce. Mogę natomiast zapisać: 1/4 dla córki i 3/4 dla syna.
Jak najbardziej możesz wskazać w testamencie, który konkretnie majątek ma przypaść konkretnemu spadkobiercy, choć nie można tego zrobić w testamencie własnoręcznym.
Przepisy Kodeksu Cywilnego umożliwiają dokonanie zapisu windykacyjnego:

Art. 9811.
§ 1. W testamencie sporządzonym w formie aktu notarialnego spadkodawca może postanowić, że oznaczona osoba nabywa przedmiot zapisu z chwilą otwarcia spadku (zapis windykacyjny).
§ 2. Przedmiotem zapisu windykacyjnego może być:
1) rzecz oznaczona co do tożsamości;
2) zbywalne prawo majątkowe;
3) przedsiębiorstwo lub gospodarstwo rolne;
4) ustanowienie na rzecz zapisobiercy użytkowania lub służebności;
5) ogół praw i obowiązków wspólnika spółki osobowej.

Art. 9812.
Zapis windykacyjny jest bezskuteczny, jeżeli w chwili otwarcia spadku przedmiot zapisu nie należy do spadkodawcy albo spadkodawca był zobowiązany do jego zbycia. Jeżeli przedmiotem zapisu jest ustanowienie dla zapisobiercy użytkowania lub służebności, zapis jest bezskuteczny, gdy w chwili otwarcia spadku przedmiot majątkowy, który miał być obciążony użytkowaniem lub służebnością nie należy do spadku albo spadkodawca był zobowiązany do jego zbycia.

Art. 9813.
§ 1. Zastrzeżenie warunku lub terminu uczynione przy ustanawianiu zapisu windykacyjnego uważa się za nieistniejące. Jeżeli jednak z treści testamentu lub z okoliczności wynika, że bez takiego zastrzeżenia zapis nie zostałby uczyniony, zapis windykacyjny jest nieważny. Przepisów tych nie stosuje się, jeżeli ziszczenie się lub nieziszczenie się warunku albo nadejście terminu nastąpiło przed otwarciem spadku.
§ 2. Zapis windykacyjny nieważny ze względu na zastrzeżenie warunku lub terminu wywołuje skutki zapisu zwykłego uczynionego pod warunkiem lub z zastrzeżeniem terminu, chyba że co innego wynika z treści testamentu lub z okoliczności.

robotludojad napisał:
Z ust notariusz wynikało
Skoro ten notariusz nie zna instytucji zapisu windykacyjnego, to sugerowałabym udanie się do innego, być może w większym mieście, gdzie potencjalnie - co najmniej - doświadczenie takie notariusz będzie miał większe.

robotludojad napisał:
"majątek przechodzi na dzieci całkowicie dopiero po ukończeniu przez nie 25 lat natomiast do 25 roku życia jest ustanowiony zarządca X"

majątek i tak stanie się pełną własnością dzieci po osiągnięciu 18 lat.
Obawiam się, że tego "nie przeskoczysz".
Być może ktoś będzie miał jakiś pomysł, ja go nie widzę.
Pozostaje mi życzyć Ci długiego życia :)

Ewentualnie ustanowić spadkobiercą testamentowym kogoś innego a następnie obciążyć tego spadkobiercę obowiązkiem wykonania zapisów zwykłych na rzecz dzieci, które to zapisy byłyby jednak wymagalne dopiero w określonej dacie tj. w dniu 25 urodzin.
Przepis prawny:
art. 968 Kodeks cywilny
§ 1. Spadkodawca może przez rozrządzenie testamentowe zobowiązać spadkobiercę ustawowego lub testamentowego do spełnienia określonego świadczenia majątkowego na rzecz oznaczonej osoby (zapis zwykły).
§ 2. Spadkodawca może obciążyć zapisem zwykłym także zapisobiercę (dalszy zapis).
Przepis prawny:
art. 975 Kodeks cywilny
Zapis może być uczyniony pod warunkiem lub z zastrzeżeniem terminu.

Nie rozumiem tego. Prawo nie pozawala napisać w testamencie tego CO JA CHCĘ.
Czy to prawo u nas kiedyś się zmieni? Jak to jest, że ja mam KONKRETNĄ WOLĘ taką i taką...a nie mogę jednak zapisać tego tak jakbym ja chciał. Przecież testament powinien być jasnym zapisem moich oczekiwać na wypadek mojej śmierci.

Powrót