testament z wydziedziczeniem i problem dziedziczenia przez syna

• Autor wątku Autor wątku kropka85_2007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kropka85_2007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Jestem mamą niepełnoletniego chłopca, którego tata nie dopełnia obowiązków rodzinnych. Chciałabym wiedzieć czy w przypadku gdy chciałabym męża w testamencie wydziedziczyć , a syn stałby się jedynym spadkobiercą, to czy mąż ( to oczywiste że stałby się jego prawnym opiekunem, bo nie ma odebranych praw) mógłby dysponować majątkiem syna prze jego ukończeniem 18 lat.
Czy istnieje możliwość że mogę majątek zapisać jego dziadkowi ( a mojemu tacie), który w przyszłości mu go przekaże. Jednym słowem czy istnieje jakaś możliwość, która umożliwi mi przekazanie majątku synowi, ale NIE MĘZOWI zarówno bezpośrednio jak i pośrednio przez syna. I oczywiście która nie byłaby przeciwwskazaniem do podważenia testamentu.
Będę wdzięczna za jakakolwiek rozsądną podpowiedź.
Kropka85-2007

Chciałabym wiedzieć czy w przypadku gdy chciałabym męża w testamencie wydziedziczyć , a syn stałby się jedynym spadkobiercą, to czy mąż ( to oczywiste że stałby się jego prawnym opiekunem, bo nie ma odebranych praw) mógłby dysponować majątkiem syna prze jego ukończeniem 18 lat.
Tak, będzie dysponował tym jako przedstawiciel ustawowy małoletniego dziecka. O ile nie będzie pozbawiony władzy rodzicielskiej - wtedy dysponuje wskazany przez sąd opiekun prawny małoletniego.

Czy istnieje możliwość że mogę majątek zapisać jego dziadkowi ( a mojemu tacie), który w przyszłości mu go przekaże. Jednym słowem czy istnieje jakaś możliwość, która umożliwi mi przekazanie majątku synowi, ale NIE MĘZOWI zarówno bezpośrednio jak i pośrednio przez syna.
Należy sporządzić testament na rzecz swojego ojca (a dziadka syna) zawierający zapis na rzecz syna - proszę poczytać art. 968 i następne kc :)

I oczywiście która nie byłaby przeciwwskazaniem do podważenia testamentu.
Testamenty ludzie często chcą podważać, ale nie jest to takie proste:

Art.*945 kc.*§*1.*Testament jest nieważny, jeżeli został sporządzony:
1) w stanie wyłączającym świadome albo swobodne powzięcie decyzji i wyrażenie woli;
2) pod wpływem błędu uzasadniającego przypuszczenie, że gdyby spadkodawca nie działał pod wpływem błędu, nie sporządziłby testamentu tej treści;
3) pod wpływem groźby.
§*2.*Na nieważność testamentu z powyższych przyczyn nie można się powołać po upływie lat trzech od dnia, w którym osoba mająca w tym interes dowiedziała się o przyczynie nieważności, a w każdym razie po upływie lat dziesięciu od otwarcia spadku.

Powrót