Testament

• Autor wątku Autor wątku makaveli
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

makaveli

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Pani............Oświadczyła, że do całości spadku powołuje swoją wnuczkę...........................córkę............, zamieszkała obecnie we........................oraz, że zobowiązuje swoja spadkobierczynię do zapewnienia pani........................, córce.............., zamieszkałej obecnie w .........................nieodpłatnego korzystania z przybudówki do budynku mieszkalnego wraz z prawem do korzystania z łazienki i kuchni-----------.

TERAZ pytanie. Jak to faktycznie wyglada, czy pani, która może korzystac z przybudówki oraz łazienki, kuchni, ma jakies prawa do tego mieszkania. Rozumiem to tak, że może sobie np. przyjechac jakiegos dnia i spadkobierca musi zapewnić jej te pokoje. Kolejne pytanie. Czy spadkobierca, kiedy sprzeda mieszkanie, jest też do czegos zobowiązana? Czy spadkobierca może sprzedać mieszkanie, bez zgody tej osoby, której miała zepewnić korzystanie z przybudówki, łazienki i kuchni? Wydaje mi sie, że może. Jak to faktycznie wyglada. Prosze o poradę

Moim zdaniem jest to tzw. zapis, czyli obowiązek ustanowienia ograniczonego prawa rzeczowego na korzyść zapisobiorcy.
W tym przypadku mamy tu do czynienia z prawem do użytkowania części nieruchomości.
Ustanowienie ograniczonego prawa rzeczowego, nie rodzi – moim zdaniem - prawa własności do wymienionych składników mieszkania.
Zapisobiorca ma prawo korzystania, ale nie dysponowania przedmiotem zapisu.
Myślę, że nie ogranicza to Panią w dysponowaniu spadkiem w sposób dowolny i zbyciu go, przez co wygaśnie samoistnie sam zapis, który nie będzie miał sensu.
Rozumiem, że te osoby, które są zapisobiorcami nie są tam zameldowane, ani na stałe nie zamieszkują wymieniony lokal, bo to może być problem w momencie sprzedaży spadku, bo wtedy będą chronieni nie tym zapisem, ale podlegać przepisom o ochronie praw lokatorskich.
Takie jest moje zdanie, ale poczekajmy na opinie innych.

Czyli jest tak jak myślałem.

Mam jeszcze jedno pytanie. Osoba, która sporządziła swój testament będzie chciała go zmienić. Czyli pójdą do notariusza i to zrobią. Ma być tak, żeby 2 osoby miały prawo do spadku, tzn do domu i majątku po zmarłej. Teraz pytanko. Czy są jakieś problemy przy zapisywaniu tego majątku na 2 osoby, czy tez jest to bardzo prosta sprawa i pisze się w testamencie, kto co dziedziczy?

[cytat="makaveli":6mqo5sac]
Czy są jakieś problemy przy zapisywaniu tego majątku na 2 osoby, czy tez jest to bardzo prosta sprawa i pisze się w testamencie, kto co dziedziczy?[/cytat:6mqo5sac]

Za dobrą praktykę uważam powoływanie do spadku w testamencie za pomocą ułamków. Np. Jako spadkobierców ustanawiam X i Y w częściach równych (czyli po 1/2). Albo do spadku powołuję X w 3/4 i Y w 1/4.

Wskazywanie konkretnych składników majątkowych jest dopuszczalne ale może być kłopotliwe i czasem prowokować spisywanie kolejnych wersji testamentu, szczególnie gdy się zanosi że spadkodawca po sporządzeniu testamentu jeszcze może długo pożyć (czyli może też niektóych składników majątku się pozbyć, co zaciemni treść testamentu w którym te zbyte przedmioty nadal będą tkwiły).

Powrót