Testament

• Autor wątku Autor wątku lukasz71
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukasz71

Witam
Na początku stycznia zmarła moja mama pozostawiając testament z którego treści wynika że jedynym spadkobiercą jest ojciec, który chce żebym ja i moja siostra zrzeki się jakich kolwiek roszczeń do majątku. Co możemy zrobić w takiej sytuacji ? Czy mimo to należy się nam coś od ojca ? Proszę o pomoc, z góry dziękuję.

Należy się Państwu zachowek i nikt nie może Was zmusić do zrzeczenia się zachowku.
Tytuł IV. ZACHOWEK

Art. 991. § 1. Zstępnym, małżonkowi oraz rodzicom spadkodawcy, którzy byliby powołani do spadku z ustawy, należą się, jeżeli uprawniony jest trwale niezdolny do pracy albo jeżeli zstępny uprawniony jest małoletni - dwie trzecie wartości udziału spadkowego, który by mu przypadał przy dziedziczeniu ustawowym, w innych zaś wypadkach - połowa wartości tego udziału (zachowek).
§ 2. Jeżeli uprawniony nie otrzymał należnego mu zachowku bądź w postaci uczynionej przez spadkodawcę darowizny, bądź w postaci powołania do spadku, bądź w postaci zapisu, przysługuje mu przeciwko spadkobiercy roszczenie o zapłatę sumy pieniężnej potrzebnej do pokrycia zachowku albo do jego uzupełnienia.

Tytuł II. DZIEDZICZENIE USTAWOWE

Art. 931. § 1. W pierwszej kolejności powołane są z ustawy do spadku dzieci spadkodawcy oraz jego małżonek; dziedziczą oni w częściach równych. Jednakże część przypadająca małżonkowi nie może być mniejsza niż jedna czwarta całości spadku.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź, i jeszcze jedno pytanie :
Czy zachowek należy się nam z całości posiadanego przez ojca majątku czy tylko z połowy którą odziedziczył po matce ?

z majątku, który pozostał po matce (majątku odrębnego i połowy majątku wspólnego)

Powrót