Testament

• Autor wątku Autor wątku lukasz71
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukasz71

Witam
Wczoraj pisałem na temat testamentu pozostawionego przez moja matkę w którym cały swój majątek zapisała ojcu ( testament spisany był na dwa miesiące przed śmiercią matki). Z działań podjętych przez ojca wynika iż chce pozbawić nas czyli mnie i moją siostrę jakich kolwiek praw do podziału majątku ( wiem że nie ma takiego prawa). Dziwne jest dla nas to ,że wszystko przepisała tylko ojcu i że nic nie wiedzieliśmy o tym testamencie (dwa miesiące po śmierci matki siostra dowiedziała się przypadkowo a ja oficjalnie nie wiem wogóle o jego istnieniu) Mamy z siostrą obawy iż matka napisała testament pod presją ojca. Od kąd pamiętam ojciec zawsze znecał się nad matką , była zastraszana przez niego lecz utrzymywała to w tajemnicy przed obcymi (typowe zachowanie ofiary przemocy) Pytanie jest takie: Cy możliwe jest udowodnienie iż testament był wymuszony przez ojca?.
Zgóry dziękuję za odpowiedż
Pozdrawiam

My na to pytanie raczej nie odpowiemy, bo to Państwo mają w swoich rękach wszystkie dane, które mogą pomóc w udowodnieniu tej tezy, a nie MY.
Wszystkich praw Was nie może pozbawić, bo jest coś takiego jak zachowek.

skoro mówi Pan, że fakt znęcania się matka utzrymywała przed obcymi w tajemnicy, to będzie raczej ciężko to udowodnić, nie ma świadków, a pewnie też żadnych innych dowodów

Powrót