P
pyszczek237
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
mam pytanie. moja babcia zmarła 2 lata temu, dziadek w tym czasie związał sie z inną kobietą a moi rodzice rozwiedli sie. z tego co zdążyłam sie dowiedziec nic mi nie przysługuje po śmierci babci ale... dziadek ponoc twierdzi ze jest testament, który wydziedzicza nas wszystkich czyli mojego ojca, matkę, mojego brata oraz mnie. nikt na oczy tego testamentu nie widział a dziadek nie kwapi sie zeby go pokazać, może kłamie nie wiem. kilka dni temu dowiedziałam sie ze dziadek chce zapisac wszystko na swoją kobiete (jeszcze nie są małżeństwem ale moze za jakiś czas bedą). moje pytanie - czy jako wnuczka, której prawnie nic sie nie należy mogę dziadka zmusic aby przedstawił owy dokument na potwierdzenie tego co mowi. jeżeli nie ma dokumentu co dalej... moze okłamać sąd ze nic takiego nie było, a moze faktycznie nic takiego nie ma. jakie są koszta takiej rozprawy jeżeli w ogóle jest możliwośc rozprawy. prosze o pomoc. nie chce aby wszystko przypadło kobiecie której nic sie nie należy i jest z dziadkiem wyłącznie dla pieniedzy.