Testament

• Autor wątku Autor wątku Lokator1998
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lokator1998

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Moja mama niedawno spisała testament, posiada dwie duże nieruchomości, mieszkanie w centrum Warszawy oraz działkę z domem pod Warszawą, ja oraz moja siostra dostaliśmy ten majątek na pół ja mieszkanie a siostra działkę, oprócz nas jest jeszcze dwóch braci którzy się z mamą nie kontaktują od wielu lat, mama przepisała jednemu synowi 10000zł zapisując w testamencie, że w latach 70 kiedy się żenił otrzymał książeczkę mieszkaniową z niepełnym wkładem za co sobie kupił mieszkanie, drugi syn dostanie 2000zł gdzie mama tez uwarunkowała to tym, że jak się żenił to otrzymał od niej 25000zł w latach 80 oraz fiata 126p. Moje pytanie brzmi tak, jeśli my z siostrą dostaniemy najwięcej a bracia nasi tylko pieniądze to jeśli (co jest prawdopodobne, bo po nich można się wszystkiego niestety spodziewać) zaskarżą testament to jakie jest prawdopodbieństwo, że sąd uzna, że należy cały majątek rozdizelić na naszą czwórkę?? Mama ma 94 lata jest już schorowana niedawno przeszła zawał i z siostrą się nią opiekujemy, i tak w sumie już od wielu lat tylko my się interesowaliśmy mamą, tata nasz zmarł w latach 90.

Jeżeli bracia zostali pominięci w testamencie, to jeżeli nie byli wydziedziczeni, mogą domagać się zachowku. Testament zapisowy może być problematyczny.

Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka

cameleonix11 napisał:
Jeżeli bracia zostali pominięci w testamencie, to jeżeli nie byli wydziedziczeni, mogą domagać się zachowku. Testament zapisowy może być problematyczny.

Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka

Nie zostali pominięci, mama gdzieś wyczytała, że jak zapisze im cokolwiek to nie będą mogli zaskarżyć testamentu, dlatego jeden i drugi otrzyma pieniądze

Powrót