testament

• Autor wątku Autor wątku m1a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

m1a

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Mama zapisała mi mieszkanie ,które należy do niej po śmierci ojca.Chciałabym dowiedzieć się czy mogę je sprzedać lub zamienić po jej śmierci ?Czy będę musiała płacić podatek po sprzedaży?A jeśli tak to jaki i jak tego uniknąć?

Ostatnia edycja:
Zależy od tego, jak długo mama będzie posiadała to mieszkanie.
Podatek nie występuje gdy sprzedajesz mieszkanie, które posiadałaś co najmniej 5 lat, przy czym w przypadku nieruchomości odziedziczonych do tego okresu wliczany jest czas posiadania nieruchomości przez spadkodawcę.

Gdybyś w momencie odziedziczenia mieszkania nie spełniała powyższego warunku wciąż będzie można uniknąć podatku przeznaczając uzyskane ze sprzedaży pieniądze na własny cel mieszkaniowy w ciągu 3 lat.

mama posiada mieszkanie od 2016 roku kiedy umarł ojciec.jak to wygladą na chwilę obecną?Testament został sporządzony w 2017.Najbardziej zależy mi aby dowiedzieć się co mogę zrobić kiedy jej już nie będzie ?nie wiem czy będę w nim mieszkać czy nie zdecyduje się na inne mniejsze ze względów finansowych.

Jeśli w chwili śmierci mama będzie posiadała mieszkanie co najmniej 5 lat, wówczas Ty jako spadkobierca będziesz mogła je sprzedać natychmiast po odziedziczeniu nie płacąc podatku.

Powrót