Testament

• Autor wątku Autor wątku agnieszka_malo89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agnieszka_malo89

Użytkownik
Odpowiedzi
119
Dzień dobry, powiedzmy że mój dziadek wraz z babcia przepiszą mi swoje mieszkanie, w zamian za dożywotnia opiekę. Dziadkowie mają dwóch synów. Mój tata oczywiście nie ma nic przeciwko, ale czy wujek po ich śmierci może czegoś ode mnie żądać?

agnieszka_malo89 napisał:
czy wujek po ich śmierci może czegoś ode mnie żądać?
Jeśli nabędziesz nieruchomość od dziadków na podstawie umowy dożywocia to wujek nie będzie miał roszczeń wobec Ciebie. Jednak wtedy to gmina utrzymująca DPS mogła by żądać od Ciebie opłaty za pobyt dziadków w DPS (jeśli tam zamieszkają). Każdy kij ma dwa końce...

przepiszą mi swoje mieszkanie, w zamian za dożywotnia opiekę.

Nie ma w prawie czegoś takiego jak przepisanie mieszkania. W omawianym przypadku istnieje możliwość zawarcia umowy dożywocia w formie aktu notarialnego. Przeczytaj art. 908 § 1 Kodeksu cywilnego (t.j. Dz.U.2020.1740).

czy wujek po ich śmierci może czegoś ode mnie żądać?
Umowa dożywocia nie wchodzi do spadku po osobie zmarłej, stąd też wujek nie może żądać od Ciebie zachowku.
Podstawę prawną stanowi art. 993 Kodeksu cywilnego zgodnie z którym przy obliczaniu zachowku nie uwzględnia się zapisów zwykłych i poleceń, natomiast dolicza się do spadku, stosownie do przepisów poniższych, darowizny oraz zapisy windykacyjne dokonane przez spadkodawcę.

Najpierw napisz co rozumiesz pod pojęciem przepisanie. Pytam, bo tytuł wątku to testament. Z treści wynika zupełnie co innego.

Powrót