Testament

• Autor wątku Autor wątku Krzysiek981
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzysiek981

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzien dobry, ostatnie wydarzenia w moim zyciu sklonily mnie do uregulowania kwesti spadkowych i chcialbym prosic o porade ( zrozumiem tez jesli zostane odeslany do prawnika ). Obecnie zyje w nieformalnym zwiazaku z moja narzeczona , mamy razem kupione mieszkanie na ktore splacamy kredyt, udziay w nieruchomosci to ja: 70%,narzeczona: 30% - mieszkanie jest obciazane hipoteka . Przy okazji udalo sie kazdemu z nas zgromadzic indywidualny majatek: oszczednosci, sportowe auta, sprzety rtv, meble, bizuteria. Doszlismy do wniosku ze chcielibysmy zeby w przypadku smierci jednego z nas druga osoba dziedziczyla calosc czyli caly majatatek + zobowiazania ( czyli kredyt hipoteczny ). I tu pytanie: czy w takim wypadku wystarczy testament(y) potwierdzony notarialny? Chcielibysmy sie zabezpieczyc na ewentualnosc roszczen rodzin.

Pozdrawiam

Testament nie zabezpieczy przed ewentualnym roszczeniem o zachowek.

Do czasu az jestescie w nieformalnym zwiazku to nie grozi wam zaden zachowek od strony rodziny.

A co w przypadku udziałów w nieruchomości? Nie przechodza one na rodzinę czyli rodziców?

Ostatnia edycja:
Regipl napisał:
Do czasu az jestescie w nieformalnym zwiazku to nie grozi wam zaden zachowek od strony rodziny.
Wręcz przeciwnie - dopóki pozostają w nieformalnym związku "grozi" im ewentualne roszczenie o zachowek.
Autor i jego partnerka chcą cały spadek w testamentach wzajemnych przekazać sobie nawzajem, z pominięciem spadkobierców ustawowych.
W takiej sytuacji po śmierci spadkodawcy, spadkobiercy ustawowi będą mogli wystąpić o zachowek od spadkobiercy testamentowego.
Patrz. art. 991 KC

Powrót