testament

• Autor wątku Autor wątku mały06
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mały06

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Mam takie pytanie. Jeśli kilka lat temu ojciec przepisał mi darowiznę mieszkania a w później w testamencie zapisał to mieszkanie swojej żonie to co jest ważniejsze.

Nie można przenieść prawa, którego nie jest się posiadaczem. Jeśli skutecznie darował najpierw mieszkanie i darowizna nie została odwołana - to nie może zapisać go w testamencie, ponieważ nie stanowi on jego własności.

Dziękuję.

A mam jeszcze jedno pytanko mam wypłacić macosze zachowek.

Czytałem że jeśli ja też jestem uprawniony do zachowku to mam wypłacić zachowek - do kwoty nadwyżki przekraczającej mój zachowek.

Proszę o wyjaśnienie. Mieszkanie jest warte 100 tyś. Mi należy się 1/6 zachowku a macosze 2/9. To jaka kwota ma być dla macochy. Pozdrawiam

czy mógłby mi ktoś pomóc.
z góry dziękuję

Macocha może dochodzić zachowku, o ile nie będzie dziedziczyła - w kwocie 1/2 tego, co by dostała dziedzicząc z ustawy. Do tego, z czego liczysz zachowek, wlicza się przedmioty darowizn spadkodawcy za życia.

Tak ja wiem że macocha ma prawo do zachowku tylko nie rozumiem jak to wyliczyć bo jeśli ktoś też jest uprawniony do zachowku to liczy się od nadwyżki przekraczającej mój własny zachowek-i bym prosił o jakiś przykład to byłoby mi prościej. dziękuję

Czy w czasie darowizny dla Ciebie macocha była już żoną Twojego ojca?

Czy ojciec zostawił jeszcze jakiś inny majątek?

Ostatnia edycja:
tak darowano mi mieszkanie jak ojciec był już po ślubie z drugą żoną . Mieszkanie nabyte zostało przed ślubem przez ojca ale to nic ponoć nie zmienia

Co było napisane w testamencie oprócz mieszkania?
Jacy są inni spadkobiercy wymienieni w testamencie?
Czy są inni spadkobiercy ustawowi pomnięci w testamencie?

Nie było testamentu.
Ja mam jeszcze 1 siostrę i macocha pa prawo do zachowku przez dziedziczenie ustawowe.

mały06 napisał:
Nie było testamentu.
Ja mam jeszcze 1 siostrę i macocha pa prawo do zachowku przez dziedziczenie ustawowe.
A w pierwszym poście napisałeś:
"później w testamencie zapisał to mieszkanie swojej żonie "

No to już nie wiem......

Powrót