TK kontra PRACODAWCA I ARBEITSAMT

• Autor wątku Autor wątku demonn66
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

demonn66

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. *Mieszkam od 2 lat w Niemczech z rodziną, mam tutaj meldunek i miałem pracę na umowę. Dostałem urlop 2 tyg i wraz z rodziną spędzaliśmy go *w*
Polsce. Tam po tygodniu doznałem urazu kręgosłupa. Wypadnięcie dysku z uciskiem na nerw korzenny. W Polsce dostałem zwolnienie lekarskie L4, które wysłalem do pracodawcy w Niemczech (który mnie zwolnił, kiedy byłem na L4), oraz ubezpieczalni TK. Pod koniec zwolnienia wróciłem z rodziną do Niemiec. Następnego dnia poszedłem do arbeitsamtu zarejestrować się jako bezrobotny, ale pokierowali mnie do ubezpieczalni, a ta spowrotem do arbeitsamtu. Aktualnie nie mam pracy, a co z tym się wiąże, nie mam z czego utrzymać rodziny, a ani ubezpieczalnia, ani arbeitsamt nie chcą mi wypłacić pieniędzy. Obydwa urzędy skutecznie próbują mi zamydlić oczy. Arbeitsam ponieważ mnie nie zamelduje, dopóki jestem na zwolnieniu, a ubezpieczalnia stwierdziła, że powinienem po "wypadku" wrócić natychmiast do Niemiec i tutaj chorować, ponieważ ubezp. mam niemieckie, a uległem wypadkowi w Polsce, dlatego też ubezpieczalnia nie wypłaci mi żadnych świadczeń. *Zwracam się z prośbą o rady co powinienem zrobić będąc cały czas na chorobowym.*

mam podobny problem, tyle że ja miałem wypadek w pracy[w niemczech] a teraz nie ma komu płacić chorobowego.TK odmawia bo twierdzi ze za póżno zostało zgłoszone.

Powrót