Towar niezgodny z opisem - ALLEGRO

• Autor wątku Autor wątku pawio15
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawio15

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam

Zostałem oszukany przy zakupie na allegro. Zamówiłem Lampy samochodowe do Primery P10 a przyszły mi do P11 (całkiem innego modelu). Napisałem do tego pana że to nie te lampy i domagam się zwrotu pieniędzy a towar mu wyśle. Ale nic nie odpowiada na moje wiadomości. Co robić?

Ostatnia edycja:
Daj mu trochę czasu na odpowiedź, później tel. a następnie jak to nie poskutkuje to zgłaszasz to do allegro... Natomiast jeśli były to lampy nowe masz prawo zwrotu bez podania przyczyny (bodajże 14 dni od daty zakupu bo prawo w tej kwestii się chyba zmieniło)...

Te lampy były używane.
Właśnie zastanawiam się czy to coś poskutkuje bo nie kliknełem KUP TERAZ bo ten pan uważał to za zbędne bo te lampy były na dwóch różnych aukcjach a ja chciałem kupić komplet więc powiedział że mi wyśle bez zbędnego klikania KUP TERAZ :/

yty napisał:
Natomiast jeśli były to lampy nowe masz prawo zwrotu bez podania przyczyny (bodajże 14 dni od daty zakupu bo prawo w tej kwestii się chyba zmieniło)...
A kiedy bylo takie prawo?

Czyli nie zalicytowałeś na allegro ?

Niee . Ale całą naszą rozmowę czyli wszystkie wiadomości mam na poczcie o tym że mi wysyła i że chce kupić te lampy i itp.

loco1 napisał:
A kiedy bylo takie prawo?

Zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny konsument, który zawarł umowę na odległość (zwana dalej: ustawą o ochronie praw konsumentów) może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni.

Czyli jedynie możesz go teraz "postraszyć", że zgłosisz sprawę na policję i masz zapisane wszystkie maile związane z zakupem lamp. Jeśli masz do niego tel. spróbuj się z nim skontaktować i dogadać...

Próbuje się z nim skontaktować i nic.. Nie odbiera i nie odpisuje na smsy :/

yty napisał:
Czyli jedynie możesz go teraz "postraszyć", że zgłosisz sprawę na policję i masz zapisane wszystkie maile związane z zakupem lamp. Jeśli masz do niego tel. spróbuj się z nim skontaktować i dogadać...

A co ma policja do tego? Po co wypisujesz takie glupoty?

Być może nie świadomie wprowadziłem w błąd jeśli chodzi o moją wcześniejszą wypowiedź... to, że był to towar nowy to nie ważne lecz czy był zakupiony przez licytację lub kup teraz, chyba o to Ci chodziło ?

Chodziło mi jedynie o to, że postraszenie policją niekiedy bardzo skutkuje, dlatego postraszenie dałem w cudzysłowie... widzę, że lubujesz się w łapaniu za słówka...

To raczej osoba fizyczna. Skorzystaj zatem z przepisow o rekojmi - kc art.556 i nastepne.

yty napisał:
Chodziło mi jedynie o to, że postraszenie policją niekiedy bardzo skutkuje, dlatego postraszenie dałem w cudzysłowie... widzę, że lubujesz się w łapaniu za słówka...

Lepiej moze skutkowac straszenie Czarnym Ludem, albo Godzilla. :D

Jest to osoba fizyczna więc nie masz prawa do zwrotu w przeciągi 10 dni bez podania przyczyny, masz jedynie prawo do złożenia reklamacji z tytułu rękojmi.... trudno będzie :(

Powrót