Towar niezgodny z opisem aukcji.

• Autor wątku Autor wątku Nemesis_08
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nemesis_08

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam serdecznie.
Proszę o jakąś poradę, bo nie wiem co mogę w mojej sytuacji zrobić.
12 stycznia kupiłem od osoby prywatnej poprzez "kup teraz" drona Phantom 3 Professional 4K. Wpłatę zrobiłem natychmiast poprzez PayU. Gdy paczka do mnie przyszła okazało się, że dostałem drona Phantom 3 4K, który jest gorszą wersją od tego opisywanego w aukcji. Opis aukcji oczywiście wskazywał na wersję Professional. Zdjęcia również, chociaż jak mi sprzedawca powiedział później nie on jest ich autorem. Po rozmowie telefonicznej sprzedawca powiedział, ze zwróci pieniądze, bo nie wiedział, że wersja którą sprzedaje nie jest wersją Professional. Miał oddzwonić wieczorem tego samego dnia, bo akurat był w szpitalu.
Oczywiście nie oddzwonił. Po wielu próbach bezskutecznego kontaktu założyłem dyskusję na allegro gdzie bardzo dobrze opisałem całą sytuację. Odpowiedzi doczekałem się dopiero po interwencji allegro: "Nie wiem na czym polega problem, umieściłem na aukcji dane, które uzyskałem kupując sprzęt od sprzedawcy. Towar dobrze zabezpieczony w wysyłce i dostarczony.".
Jeśli chodzi o dobre zabezpieczenie towaru to sprzedawca nie ma o tym bladego pojęcia, ale na szczęście sprzęt przyszedł w całości i sprawny.
Gdy oznaczyłem dyskusję jako nierozwiązaną, ponieważ to była jedyna odpowiedź sprzedawcy, allegro ponownie interweniowało naciskając by sprzedawca wyjaśnił całą sytuację. Oczywiście od 13.02.2017 nie odpowiedział na wiadomość od allegro, chociaż jest cały czas aktywny na portalu.

Co mogę w takiej sytuacji zrobić, bo widzę, że allegro w tym przypadku nic nie poradzi?
Mogę żądać zwrotu różnicy wartości drona?
Sam sprzęt jest w pełni sprawny i do jego działania nie mam żadnych uwag, lecz zapłaciłem za wersję Professional 4K i taką chciałem mieć lub teraz zwrot części wpłaconych pieniędzy.

Domyślam się, że najlepiej wysłać oficjalne pismo w tej sprawie z potwierdzeniem odbioru. Na co dokładnie się powołać w takim piśmie?

Tak. Pismo wysłane listem poleconym ze ZPO z żądaniem obniżenia ceny na podstawie art. 560 kc

Art. 560. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona lub naprawiana przez sprzedawcę albo sprzedawca nie uczynił zadość obowiązkowi wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia wady.

Art. 5561. § 1. Wada fizyczna polega na niezgodności rzeczy sprzedanej z umową.
W szczególności rzecz sprzedana jest niezgodna z umową, jeżeli:
(...)
2) nie ma właściwości, o których istnieniu sprzedawca zapewnił kupującego, w tym przedstawiając próbkę lub wzór;

Dziękuję bardzo za rzeczową odpowiedź. Jak ustalić kwotę, którą sprzedający miałby mi zwrócić? Sam mam określić ile by mnie satysfakcjonowało?

Tak. Zażądaj obniżenia ceny do ceny za dron Phantom 3 4K

Powrót