Towar niezgodny z umową przez Allegro

• Autor wątku Autor wątku zakubak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zakubak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,
Zakupiłem na allegro od Lombardu rower który miał mieć koła 28 cali a otrzymałem ten sam rower tylko z kołami 26 cali. Kupiłem od nich ponieważ na aukcji było napisane, że rower posiada koła 28 calowe (inaczej bym nie kupił). Po rozmowie telefonicznej dowiedziałem się, że mogę zwrócić jednak nie otrzymam zwrotu za koszty wysyłki. Czy mogę domagać się zwrotu pieniędzy za towar i wysyłkę? Proszę o pomoc i krótkie uzasadnienie.

Jestem osobą fizyczną nie prowadzącą działalności.

Dziękuje za pomoc i pozdrawiam

Odstąp od umowy na podstawie przepisów o rękojmi - kc art. 556 i następne.
Należy Ci się zwrot wszystkich kosztów, a odesłanie towaru powinno nastąpić na koszt sprzedawcy.

Bardzo mocno dziękuję za tak szybką odpowiedź.
Pozdrawiam

Witam ponownie
Zbliża się 14 dzień od momentu zakupu a sprzedawca ciągle nie wysłał paczki. Czy mogę domagać się zwrotu kosztów za wysyłkę przy odstąpieniu od umowy bez podania przyczyny gdy sprzedawca ich nie poniósł?.
Dziękuje za pomoc
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
zakubak napisał:
Czy mogę domagać się zwrotu kosztów za wysyłkę przy odstąpieniu od umowy bez podania przyczyny gdy sprzedawca ich nie poniósł bo nie wysłał towaru?.
A co takiego odesłałeś, jeśli sprzedawca nie wysłał Ci towaru?

Przepraszam za nie precyzyjność.
Chodzi o inny zakup
Zakupiłem ciuchy 12 dni temu i sprzedawca ciągle ich nie wysłał, w obawie o to, że za kilka dni nadal ich nie wyśle chciałbym odstąpić od umowy puki jeszcze mogę to zrobić.

Powrót