Towar niezgodny z umowa - zwrot naprawionego towaru bez orginalnego opakowania

• Autor wątku Autor wątku whitesnake
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

whitesnake

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Szanowni forumowicze,

zgłosiłem Towar za niezgodny z umową do sklepu Morele.net.

Płytę główną dostarczyłem bez zbędnych akcesoriów w oryginalnym opakowaniu do Net Punktu Morele NET w lutym.

Po ponad 1.5 miesiąca (strasznie długo!) płyta była do odebrania w Net Punkcie - została ona wymieniona na nową.
Przy próbie jej odebrania okazało się, że brakuje oryginalnego pudełka w którym ją dostarczyłem. Reprezentant stwierdził, że serwis czasami nie odsyła pudełek. Towaru więc nie przyjąłem - to nie jest to wszystko co dostarczyłem do net punktu.

Po kontakcie z obsluga klienta Morele NET Pani stwierdza, że przecież mają to napisane na stronie internetowej. Wchodzę i faktycznie jest.

Jak przygotować sprzęt do reklamacji w morele.net?

Karty graficzne, sieciowe i dźwiękowe oraz płyty główne prosimy wysyłać bez akcesoriów oraz oryginalnych pudełek (serwisy dystrybutorów i producentów często odsyłają sprzęt w opakowaniu zastępczym).

No właśnie, ale:
1. Nie zgłaszałem towaru na reklamację, tylko niezgodność towaru z umową
2. Nie wysyłałem, ale dostarczyłem osobiście do NetPunktu, czyli sprzedawcy gdzie nie zostałem o w/w poinformowany. W zasadzie więc nie powinno mnie obchodzić co oni dalej z tym robią i podpierać się informacją, że serwis może czegoś nie zwrócić.
3. Towar podczas zgłaszania został przyjęty bez żadnych zastrzeżeń a ja nie zostałem poinformowany, że pudełka spowrotem nie otrzymam - tak to bym go wogóle nie dawał.

Czy mam tutaj rację?

Prośba o pomoc,
W.

Dziękuję. Czy mógłbyś uzasadnić swoją wypowiedź?

Masz jakieś potwierdzenie na piśmie, że zostawiłeś płytę główną wraz z opakowaniem ?

W cytowanym przez ciebie tekście ze strony nie ma rozgraniczenia na przygotowanie towarów do reklamacji z tytułu gwarancji albo z tytułu ustawy. Czyli - jest to zalecenie ogólne, stosowane do dowolnej metody reklamowania towaru.

Powrót