Towar pod własną marką

• Autor wątku Autor wątku gietomek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gietomek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,

Kupuję suplementy, kosmetyki od producenta i je sprzedaje. Chciałbym robić nadal to samo z tą różnicą, że przeklejać etykiety na swoje.
I jak to prawnie wygląda ? Wiadomo, że etykiety muszą być zgodne z prawem czyli musi być kod, producent, skład, atesty. To wszystko bym zachował ale logo czy opis bym zmienił. Towar jest produkowany, sprzedawany i nabywany w Polsce. Oczywiście za zgodą producenta o ile muszę mieć taką zgodę ? Jak to prawnie wygląda ?

Kwestia druga. Czy umieszczenie herbu miasta i nazwy miasta w celach komercyjnych na produktach lub nazwach kosmetyków potrzebuję pozwolenia od władz miasta ?

Zwykle władze miasta podejmują uchwałę w sprawie wykorzystania symboli miasta w celach komercyjnych. Zapytanie o możliwość wykorzystania i ew. opłaty należy kierować do organow administracji miasta.

Opisany sposób sprzedaży jest sprzeczny z prawem. Towar pod własną marką mozna zamówic u producenta zawierając stosowną umowę, robi tak wiele firm.

rws-92 napisał:
... Opisany sposób sprzedaży jest sprzeczny z prawem. Towar pod własną marką mozna zamówic u producenta zawierając stosowną umowę, robi tak wiele firm.
Wskaż mi proszę podstawę prawną, z którą opisany sposób jest sprzeczny.

Shocked napisał:
Wskaż mi proszę podstawę prawną, z którą opisany sposób jest sprzeczny.

Taka ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji na przykład. W odniesieniu do kosmetyków i suplementów nie da się sesnsownie wypełnić obowiązków wynikających odpowiednio z ustawy o kosmetychach i o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

I takie ćwiczenie na wyobraźnię. Proponuję kupić kilka palet coca-coli, zakleić logo marką Shocked Cola i puścić w rynek. Zapewniam, że poznasz całe spektrum interesujących podstaw prawnych.

gietomek napisał:
Kupuję suplementy, kosmetyki od producenta i je sprzedaje. Chciałbym robić nadal to samo z tą różnicą, że przeklejać etykiety na swoje. I jak to prawnie wygląda ? Wiadomo, że etykiety muszą być zgodne z prawem czyli musi być kod, producent, skład, atesty. To wszystko bym zachował ale logo czy opis bym zmienił. Towar jest produkowany, sprzedawany i nabywany w Polsce. Oczywiście za zgodą producenta o ile muszę mieć taką zgodę ?

Pozornie prostą sprawę regulują różne przepisy, jest ich sporo.
Tu zainteresowany może poczytać o ważnych szczegółach:
***mod***
http://www.gis.gov.pl/dep/?dep=5&id=15
Np. kod kreskowy nadaje się z rejestrowanej puli, którą się nabywa odpłatnie. Inne podmioty nie mogą używać kodów EAN przydzielonych innym firmom.
Kwestia atestów zależy też od rodzaju towarów. O ile kosmetyki nie wymagają atestowania, lecz rejestracji (i nr nadany przez europejski rejestr można umieścić na etykiecie, choć nie ma takiego przymusu), niektóre wyroby chemii gospodarczej, przykładowo, muszą posiadać specjalne oznakowanie (środki czyszczące, proszki do prania itp).
Własna etykieta nie jest kwestią zgody producenta (nie produkuje się wyrobów bez etykiet, etykieta powinna być na wyrobach wyjeżdżających za bramę zakładu producenta), lecz przedmiotem umowy z nim. Etykiet nie "przekleja się" (jest to fałszowanie produktu), lecz nakleja na produkt u producenta. I robi to producent na podstawie umowy zawartej z zamawiającym (vide produkty pod marką własną w marketach; produkcja kontraktowa jest szeroko znana).

Ostatnią edycję dokonał moderator:
OK., To już wiem. Produkcję kontraktową czy za porozumieniem z producentem moja etykieta.
Myślałem, że może da się kupić produkt i zachowując jego wszystkie atesty, kody, nazwę producenta i inne niezbędne informacje w ramach dopuszczenia do obrotu nakleić tylko swoją etykietę z własnym logo na przodzie. No ale już wiem, że tak nie można. Czyli zostaje mi dogadanie się z producentem i produkcja na zlecenie.
Dzięki

Shocked napisał:
Wskaż mi proszę podstawę prawną, ...
ksk80 napisał:
Taka ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji ...
Przepis prawny:
Art. 10.
[Oznaczanie towarów lub usług]

1. Czynem nieuczciwej konkurencji jest takie oznaczenie towarów lub usług albo jego brak, które może wprowadzić klientów w błąd co do pochodzenia, ilości, jakości, składników, sposobu wykonania, przydatności, możliwości zastosowania, naprawy, konserwacji lub innych istotnych cech towarów albo usług, a także zatajenie ryzyka, jakie wiąże się z korzystaniem z nich.

2. Czynem nieuczciwej konkurencji jest również wprowadzenie do obrotu towarów w opakowaniu mogącym wywołać skutki określone w ust. 1, chyba że zastosowanie takiego opakowania jest uzasadnione względami technicznymi.
http://forumprawne.org/prawo-autors...3-r-o-zwalczaniu-nieuczciwej-konkurencji.html

gietomek napisał:
... Oczywiście za zgodą producenta...
Jest zgoda czyli można mówić o umowie na pakowanie czyjegoś produktu w swoje opakowanie.

Shocked napisał:
Cytując częściowo czyni Twoją wypowiedź bez sensu. Pytający nie twierdzi, że ma zgodę.
gietomek napisał:
... Oczywiście za zgodą producenta o ile muszę mieć taką zgodę ? ...
Tak, musisz mieć taką zgodę jak i na korzystanie z herbu lub logo miasta/gminy.

Powrót