Towar z licytacji, rękojmi, nie przyjęcie paczki.

• Autor wątku Autor wątku Kossano
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kossano

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam, drogą licytacji w serwisie Allegro, wygrałem tablet, zapłaciłem za niego. Na aukcji nie było napisane, ze tablet jest porysowany lub zniszczony. Jednak był wystawiony jako używany. Aukcja to http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5635589846
Jednak dopatrzyłem się rys na połyskującej panelu z przyciskami. Towar odesłałem i do tego poleconym rękojmi. List został odebrany, jednak sprzedawca odesłał paczkę za której przesyłkę znów bym musiał zapłacić. Co robić teraz, jeśli odmówi listownie zwrotu pieniędzy. Dodatkowo, czy jest możliwość odzyskania pieniędzy za przesyłki?

nawet jeśli towar jest w takim stanie? Tzn. Jest porysowany?
Przecież jest to uszkodzenie o którym nawet nie byłem poinformowany

Ostatnia edycja:
cleo1985 napisał:
Czyli co poza towarem mu wysłałeś? Jaka treść?
Przedmiotem reklamacji jest Tablet Wacom Bamboo Touch kupiony dnia 5.09.2015 w cenie 127,50 uwzględniając przesyłkę
Wady towaru polegają na: *
1. *Dnia 14.09.2015 nie więcej niż miesiąc od zauważenia wady do jej zgłoszenia 17.09.2015 kupujący zauważył rysy na połyskującym panelu z czterema przyciskami.

Na podstawie przepisu kodeksu cywilnego art. 560. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne.
Kupujący żąda w terminie do 14 dni od dostarczenia towaru do *sprzedającego: ******
- zwrotu ceny
- wymiany towaru
Zwrotu kosztów dostarczenia wadliwego towaru w wyskokości 10 zł
*********************************************************Dnia..................………………………
**** ****************************** * czytelny podpis kupującego
Coś takiego, wzór z internetu, ale nie z tej strony.

Powrót