Towar zagranicy

• Autor wątku Autor wątku marcinxd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcinxd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Kupiłem sobie w Chinach kilka czapek (red bull) i 3 pendrive (sony)
była to strona internetowa i nic nie pisało jakiego pochodzenia jest towar, myślałem że to oryginalne rzeczy, urząd celny stwierdził że to są nieoryginalne przedmioty, i wysłał je do fimy red bull i sony, po czym red bull odpisał że mam im zapłacić 3000 euro, a sony że mam zapłacić za zniszczenie przedmiotów (nie napisali jakiej kwoty). I dlaczego ja mam płacić za zniszczenie tych przedmiotów? jak ja nie zostałem poinformowany że to są nieoryginalne rzeczy, moi zdaniem za te przedmioty powinna odpowiadać ta osoba która mi to sprzedała. Mam wszystkie dane, faktury, rozmowy z tą osobą udukomentowane. Proszę o jakąś pomoc, w roziązaniu tego problemu. W ciągu 5 dni mam skontaktować się z red bullem i sony.
Z góry dziękuje i pozdrawiam

Witaj, poszukaj w archiwum, było już kilka podobnych tematów omawianych. Użyj opcji 'Szukaj'. O zarejestrowanych znakach towarowych i odpowiedzialności za bezprawne wykorzystanie takich znaków możesz poczytać w USTAWIE z dnia 30 czerwca 2000 r. 'Prawo własności przemysłowej' - a w szczególności Art.295. do 302. oraz Art.305.

Powrót