Transakcja pozorowana a blokada środków na allegro ?

• Autor wątku Autor wątku conderus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

conderus

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Witam.

Zastanawia mnie pewna kwestia. Otóż spotkałem się z sytuacjami że allegro blokowało konta użytkowników żądając dowodów nadania i innych rzeczy by stwierdzić czy transakcje nie były pozorowane. Co się więc dzieje w przypadku gdy były, z pieniędzmi ? W świetle art. 83 k.c. oznacza to że o ile doszło do ich zawarcia, to dotknięte są one sankcją nieważności, czyli nie miały miejsca. Według mnie allegro nie ma prawa w takiej sytuacji blokować pieniędzy, przyznaję się do tego od razu że transakcje były pozorowane, więc niech zgodnie z swoim regulaminem blokują mi konto i oddają kasę. Oczywista jest sprawa jak środki są blokowane na wniosek policji czy prokuratury, ewentualnie gdy zachodzi podejrzenie popełnienia przestępstwa, ale w tym przypadku przestępstwa nie popełniono, nie wyłudzono VAT, po prostu pusta transakcja wykonana własną gotówką między dwoma własnymi kontami. Ich super regulamin nic nie mówi o takiej sprawie, albo nie umiem szukać, jak ta sprawa wygląda ?

Proszę o wyjaśnienia.

Ostatnia edycja:
Cypio napisał:
Nie pomagamy w oszukiwaniu lub oszukującym.

Jak nie masz nic do napisania, to po co piszesz ? Żeby ludzi denerwować ? I lepiej nie nazywaj mnie oszustem, dobrze ci radzę.

Zastanawia mnie ta kwestia, to chciałem się dowiedzieć, ale na tym forum nie da normalnie się zapytać niektóre rzeczy bo od razu "oszukujesz" .. dowiem się gdzie indziej, a ty nie pisz już więcej najlepiej i nie nazywaj ludzi oszustami publicznie bo się przejedziesz na kimś w końcu.

Ostatnia edycja:
Na szczęście na tym forum się nie dowiesz jak i inni, którzy byli tu przed Tobą z "podobnymi" sprawami.

To nas odróżnia od forum pudelka itp.

I pewnie dlatego stąd uciekają .. bo tak się składa że czytałem artykuł na pewien temat, i na myśl przyszła mi ta sprawa, wiem że to moje słowa ale naprawdę nie próbowałem i nie mam zamiaru robić tego typu transakcji bo nie mam w tym żadnego celu, z ciekawości chciałem zapytać i się dowiedzieć, widzę że przychodzi odpowiedź, otwieram, i dowiaduje się że jestem oszustem, no żesz kur....

Ale bez obaw, jak się tylko dowiem to napiszę tu, może komuś się przyda.

Powrót