transfer zasiłku z uk do pl-prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku ania_s
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ania_s

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, mam pytanie ale zanim do niego dojdzie naswietle sytuacje.
Pracowalam w UK 2 lata, ale razem z mezem pozstanowilismy wyjechac do norwegii w marcu. Zwolnilam sie z pracy. Bylam w Jobcenter aby uzyskac informacje nt zasilku ale pani poinformowala mnie ze mi sie nie nalezy przez 6 mies., bo odeszlam z pracy dobrowolnie i dopiero po 6 mies moge sie starac. I tak jechalam z mysla ze szybko podejme prace. Niestety tak sie nie stalo. W norwegii planujemy byc do konca roku i wrocic do polski.
No i moje pytanie: Czy przysluguje mi zasilek i czy moge sie o niego starac z polski? Czy revenue moze mi te dokumenty wyslac do polski?
Ktos wie? Moze znacie podobne historie
z gory dziekuje

Nie za bardzo rozumiem...
Czy pracujesz teraz w tej Norwegii lub będziesz tam pracować, zanim wrócisz do Polski?

nie pracuje, przebywam tylko, maz ma kontrakt (transfer pracownika z uk do norwegii) ktory mu sie konczy niedlugo i jak wrocimy do uk bede miala prawo do JSA...
troche skomplikowana sytuacja :)

wydaje mi się, że to raczej mąż w razie bycia zarejestrowanym bezrobotnym tam po ustaniu kontraktu mógłby mieć transfer...
Inaczej zbyt wiele osób chciałoby mieć prawo do zasiłku/transferu. Ale mogę się mylić.
A... co oznacza ten skrót JSA?

job seeker allowance
sytuacja jest dosc skomplikowana, dzieki za odpowiedz

Powrót