Transferowany zasiłek z Irlandii do Polski a okres 6 mcy

• Autor wątku Autor wątku SEZAMKI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SEZAMKI

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam
Jeszcze nie jestem bezrobotna, ale czarne chmury nadciągają nad moje miejsce pracy. Czytam o przeniesieniu zasiłku do Polski z Irlandii. W każdym opisie jest napisane,że na okres 3 miesięcy z możliwością na 6 mcy.
Formalności przed powrotem z Irlandii
"Warto Wiedzieć
W Polsce transferowany zasiłek można otrzymywać przez trzy miesiące, a w wyjątkowych okolicznościach okres ten można wydłużyć do sześciu miesięcy."

Moje pytanie:
Jakie to są okoliczności wyjątkowe pozwalające wydłużyć okres transferowanego zasiłku do 6 miesięcy ???
dziękuję za informacje

SEZAMKI napisał:
Witam

Moje pytanie:
Jakie to są okoliczności wyjątkowe pozwalające wydłużyć okres transferowanego zasiłku do 6 miesięcy ???
dziękuję za informacje

Odpowiedź znajdziesz w linku, który sama podałaś:

"Transferowany zasiłek jest wypłacany przez Social Welfare. Również do tego urzędu należy decyzja o tym, czy przedłużyć wypłatę zasiłku i o jaki dokładnie okres (maksymalnie do sześciu miesięcy). Decyzje tego rodzaju nie są podejmowane automatycznie, ale po zbadaniu w każdej sprawie indywidualnych okoliczności. Powodem dla wydłużenia zasiłku może być np. choroba osoby bezrobotnej lub brak możliwości powrotu przed upływem pierwotnego okresu, na jaki transferowano zasiłek. Wniosek o przedłużenie transferowanego zasiłku trzeba złożyć w lokalnym biurze Social Welfare.

Zasiłek może być transferowany wielokrotnie i do różnych krajów, ale w ramach 3-miesięcznego (lub wydłużonego okresu), na jaki został przyznany przez Social Welfare. Ma to ułatwić poszukiwanie pracy na terenie całej UE.

Czy ktoś może przedłużał zasiłek socjalny będąc poza Irlandią. jak wyglądają formalności?

Powrót