transmisja danych Play poza UE reklamacja

• Autor wątku Autor wątku martaaa515
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martaaa515

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!
26.01 przebywałam w Szwajcarii. Transmisję danych w telefonie miałam cały czas wyłączoną. O godzinie 13:21 włączyłam internet i od razu otrzymałam sms o treści "twoje urządzenie korzysta z transmisji danych. Koszt to 1,02zł/MB z vat"
Zużyłam 7MB i natychmiast wyłączyłam transmisję danych. 3 minuty później otrzymałam smsa, że wykorzystałam cały limit transmisji i mam do zapłaty 255,60zł. Według informacji jaką otrzymałam w pierwszy smsie powinnam zapłacić około 7zł i tyle też do zapłaty mają moi znajomi, z którymi byłam na wycieczce. Dziś rano udałam się od razu do salony Play aby wyjaśnić tą sytuację i zlożyć ewentualną reklamację. Sprzedawca poinformował mnie, że koszt transmisji danych w Szwajcarii to 3,60zł za 100kB i faktycznie do zapłaty mam 255,60zł. Reklamacje mogę złożyć ale i tak zostanie rozpatrzona negatywnie... Pokazałam też smsa, który otrzymała koleżanka, że w Szwajcarii koszt transmisji danych to 1,00zł/MB
Proszę o informację i pomoc co jeszcze mogę zrobić żeby uniknąć zapłaty tak wysokiego rachunku, który uważam, że został naliczony błędnie. Jeżeli faktycznie koszt transmisji danych w Szwajcarii to 3,60zł to dlaczego otrzymałam błędnego smsa?
Może ktoś już miał taką sytuację i udalo mu się ją rozwiązać...
Z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc.
Pozdrawiam

Dlaczego raz piszesz, ze to ty otrzymalas informacje o kosztach a raz, ze otrzymala go kolezanka?

Pokazałam też smsa, który otrzymała koleżanka, że w Szwajcarii koszt transmisji danych to 1,00zł/MB

Zreszta co by nie robic to pierwszy krok to zlozyc reklamacje przynajmniej na pismie bedziesz miala podane wszystko i wtedy bazujac na ich odpowiedzi bedzie mozna myslec dalej.

martaaa515 napisał:
... w Szwajcarii koszt transmisji danych to 1,00zł/MB ...
Czy informacja na pewno dotyczyła Szwajcarii czy też miejsca w którym znajdowałyście się? Z dużym prawdopodobieństwem w momencie otrzymania informacji znajdowałyście się z zasięgu operatora spoza Szwajcarii, a sama transmisja już poszła przez operatora szwajcarskiego.

Regand napisał:
Dlaczego raz piszesz, ze to ty otrzymalas informacje o kosztach a raz, ze otrzymala go kolezanka?

Zreszta co by nie robic to pierwszy krok to zlozyc reklamacje przynajmniej na pismie bedziesz miala podane wszystko i wtedy bazujac na ich odpowiedzi bedzie mozna myslec dalej.

Dostałyśmy obydwie. Ja zaraz po uruchumieniu internetu otrzymałam komunikat "twoje urządzenie korzysta z transmisji danych. koszt to 1,02zł/MB z vat" a ona "koszt transmisji danych w Szwajcarii to 1,00/MB z vat"

LeszsekS napisał:
Czy informacja na pewno dotyczyła Szwajcarii czy też miejsca w którym znajdowałyście się? Z dużym prawdopodobieństwem w momencie otrzymania informacji znajdowałyście się z zasięgu operatora spoza Szwajcarii, a sama transmisja już poszła przez operatora szwajcarskiego.

Byłyśmy w Szwajcarii, dokładnie w Lugano.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Po zlozeniu reklamacji w PLAY operator bedzie w stnaie podac u jakiego operatora bylas zalogowana.
A jestem przekonany, ze wyjdzie, ze przez chwile bylas u europejskiego a potem jak weszlas na internet juz bylas u szwajcarskiego.
A informowanie poprzez sms o stawkach nie jest obowiazkowe.

nie mówiąc o tym ,że obie mogłyście mieć podpisdaną umowę na inny abonament...lub z innymi usługami... ;)

Powrót