Transmisja wideo na żywo.

• Autor wątku Autor wątku Malt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Malt

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam

Mam pytanie odnośnie transmisji wideo na żywo w internecie z miejsca prywatnego jakim jest np. pub, bar, klub, jakaś hala itd...
Czy jest to legalne ?
Czy muszę mieć na to zgodę osoby , które obecnie tam przebywają?

Jeszcze jedna kwestia.
Co wtedy gdy podpisuję umowę z danym właścicielem lokalu na transmisje wideo na żywo z jego pomieszczenia, która będzie emitowana w internecie?

Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuje.
Pozdrawiam

Malt napisał:
Mam pytanie odnośnie transmisji wideo na żywo w internecie z miejsca prywatnego jakim jest np. pub, bar, klub, jakaś hala itd...
Czy jest to legalne ?
Czy muszę mieć na to zgodę osoby , które obecnie tam przebywają?
transmitować można, ale należy posiadać zgody na rozpowszechnianie wizerunku osób, które znajdują się na pierwszych planach takich transmisji i są jednoznacznie identyfikowalne (widok twarzy) - Art.81. - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html (zwana dalej upaipp).

W przypadku braku takich zgód można odpowiadać za rozpowszechnienie wizerunku osoby bez jej pozwolenia (Art.83. oraz 78. ust.1. upaipp w zw. z Art.81.upaipp) oraz, jeśli osoba uwieczniona na filmie tak uzna, za naruszenie dóbr osobistych tej osoby (Art.24. kc w zw. z Art.23.kc.).
Co wtedy gdy podpisuję umowę z danym właścicielem lokalu na transmisje wideo na żywo z jego pomieszczenia, która będzie emitowana w internecie?
Pub (czy inny lokal) to prywatne miejsce danego przedsiębiorcy, więc jego zgoda na transmisje i tak musi być.

_chris_ napisał:
to prywatne miejsce danego przedsiębiorcy, więc jego zgoda na transmisje i tak musi być.

To oczywiste, że jego pozwolenie musi być.
Tylko czy wtedy ja ponoszę konsekwencje za nadawanie czy właściciel lokalu?

Tak samo jest ze zdjęciami robionymi pod czas imprez ?
Że muszę mieć pozwolenie od osób na pierwszym planie?
Przecież tyle portali jest i żaden fotograf się nie pyta o to.

Czy tabliczka informacyjna na wejściu do pomieszczeniu informująca o nadawaniu transmisji w internecie nie wystarczy ?
z podpisem jeszcze, że wejście do lokalu jest to jednoznaczna akceptacja na pokazywaniu swojej osoby w internecie.

________________________________________________________________________________________________________

Art.81.

2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

Także imprezy publiczne można, nie ma nic o imprezach organizowanych przez osoby prywatne, ale to wtedy można podciągnąć pod zgromadzenie.

Zresztą myślę, że tabliczka, o której wspomniałem wyżej załatwi wszystko :)

jak myślicie? przejdzie coś takiego?

Ostatnia edycja:
Malt napisał:
Tylko czy wtedy ja ponoszę konsekwencje za nadawanie czy właściciel lokalu?
ten, kto rozpowszechnia - umieszcza (nadaje) w Internecie.
Tak samo jest ze zdjęciami robionymi pod czas imprez ?
Że muszę mieć pozwolenie od osób na pierwszym planie?
Przecież tyle portali jest i żaden fotograf się nie pyta o to.
po pierwsze - tego nie wiesz, czy nie mają zgód od osób identyfikowalnych (na pierwszym planie); po drugie - do czasu, aż się ktoś ze zdjęcia nie zdenerwuje...
Czy tabliczka informacyjna na wejściu do pomieszczeniu informująca o nadawaniu transmisji w internecie nie wystarczy ?
z podpisem jeszcze, że wejście do lokalu jest to jednoznaczna akceptacja na pokazywaniu swojej osoby w internecie.
nie wystarczy, zgoda na rozpowszechnianie wizerunku musi być wyraźna. Ale, jak chcesz sobie koniecznie narobić kłopotów...

Miejsce publiczne - to miejsce dostępne dla bliżej nieokreślonej liczby osób.

To teraz pytanie czy klub, pub, restauracja jest miejscem publicznym ?
Przecież osoby mogą wchodzić bez większego problemu.

Jeśli tak to znaczy że impreza w klubie jest imprezą publiczną.
Czyli art. 81 mówi, że nie trzeba mieć pozwolenia na rozpowszechnianie wizerunku.

to że dany klub jest miejscem publicznym nie oznacza jednocześnie ,że i dana impreza jest publiczna...

"2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza."
Myślę że imprezę w klubie można uznać za publiczną, a poszczególne osoby, filmować z jakiejś odległości i przy braku możliwości ich identyfikacji niema raczej potrzeby pytać o zgodę. Co jednak w przypadku gdy żona rozpozna na filmie swojego męża z inną kobietą i uzna to za zdradę. Czy wtedy może on ubiegać się o odszkodowanie za rozpowszechnianie wizerunku, skoro to impreza publiczna?

Czy wtedy może on ubiegać się o odszkodowanie za rozpowszechnianie wizerunku, skoro to impreza publiczna?
Jak już to nie odszkodowanie tylko zadośćuczynienie, a druga spraw, że nie widzę podstaw. Najlepiej z żoną po prostu porozmawiać.

Dziękuję za szybką odpowiedź :)
Interesuje mnie jeszcze kwestia praw autorskich, gdyż przy transmisji wideo będzie również audio. Czy konieczna jest licencja na publiczne udostępnianie utworów (w tym przypadku granych przez Dj'a, czyli nieoryginalne, tylko zmiksowane przez niego), czy może wystarczy tylko umowa z wykonawcą (dj) ?

Jeśli będzie to z miejsca relacji to nic się nie płaci, tylko relacjonuje :) Ale jeśli jest to dograny dźwięk to jako np. tło to wtedy do org. zbiorowego zarządzania trzeba się wydać po zgodę (płatną)

Colder napisał:
Jeśli będzie to z miejsca relacji to nic się nie płaci, tylko relacjonuje :) Ale jeśli jest to dograny dźwięk to jako np. tło to wtedy do org. zbiorowego zarządzania trzeba się wydać po zgodę (płatną)

o ile dobrze rozumiem, jeżeli jest to relacja wideo z dźwiękiem z miejsca imprezy, to jedynie zgoda organizatora imprezy jest wymagana ? A jeśli ten sam dźwięk będzie również niezależny od wideo, w formie radia, to również można potraktować jako relacjonowanie, czy już ochrona praw autorskich i OZZ wchodzi w grę ?

No jeśli jest jako tło, niezależnie od obrazu jako podkład muzyczny to zgoda i opłata wymagana.

Powrót