Transport zwłok z zagranicy na koszt pracodawcy?

• Autor wątku Autor wątku QXYZ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

QXYZ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam wszystkich
Sprawa wygląda następująco.
Mój ojciec był zawodowym kierowcą i podczas trasy miał 24 godzinną przerwę we Francji. Podczas postoju na parkingu zmarł na zawał. Szef taty oznajmił że on się zajmie cała sprawą przewiezienia zwłok do polski i pokryje wszystkie koszta żebym ja z mama się nie przejmował i załatwiał sprawy związane z pogrzebem itd. Początkowo wszystkie rozmowy z szefem odbywały się telefonicznie, ale pewnego dnia postanowiłem pojechać do firmy i porozmawiać z nim osobiście. Wtedy on wszystko mi wytłumaczył jak sprawy wyglądają podał koszta i mówił ze on te koszta na razie pokrywa. Później powiedział mi że dowiedział się że on jako pracodawca nie ma obowiązku sprowadzania ciała do polski na własny koszt ale ze względu na ojca zrobi to i początkowo opłaci wszystkie rachunki a jak już będzie po wszystkim to przyjadę do firmy i rozliczymy się bo on chce pokryć 50% kosztów sprowadzenia ciała. Ja dowiedziałem się nie oficjalnie że jest w obowiązku pracodawcy sprowadzić ciało do polski i załatwić wszystkie z tym związane sprawy bo chyba pomimo przerwy ojciec nadal był niejako w pracy.
Chciałbym wiedzieć jak to jest czy pracodawca faktycznie nie ma takiego obowiązku? i czy przypadkiem takich kosztów nie pokrywa ubezpieczenie firmy?

Prosił bym o pomoc lub jakieś rady dotyczące tej sprawy dobrze by było jeżeli podali byście jakieś wzmianki z ustaw na ten temat o ile takie istnieją bo ja sie kompletnie nie orientuję w takich sprawach.

Pozdrawiam

Powrót