Travelist zmienia cenę zarezerwowanego pobytu w hotelu.

• Autor wątku Autor wątku b4rt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

b4rt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
W sobotę wykupiłem w serwisie Travelist (to taki "groupon" z hotelami/wycieczkami itp.) korzystną ofertę pobytu w hotelu w Bieszczadach.
Zapłaciłem zaliczkę (30%), dostałem potwierdzenie rezerwacji - wszystko się zgadzało z tym co było podane na stronie Travelist.

W niedzielę wysłałem do hotelu maila (już bez pośrednictwa Travelistu) podając nr rezerwacji i zadając kilka pytań (m. in. dot. zarezerwowanych dla mnie pokojów). Odpowiedzi otrzymałem.

W poniedziałek zadzwoniła do mnie pani z Travelistu informując, że zmieniła się cena pobytu za noc, poprzednia była błędem na ich stronie, że mogę dopłacić lub zrezygnować i na co w takim razie się decyduję? Nieco zaskoczony poprosiłem o przesłanie tej informacji mailem.

W mailu to samo, czyli: "cena pobytu za noc, wynikająca z błędu systemu firmowego uległą zmianie. Cena pierwotna, która która ukazała się podczas dokonywania rezerwacji, to 129 zł za noc. Natomiast po aktualizacji systemu, cena wynosi 249 zł za dobę." I co wybieram: dopłatę czy rezygnację?

Dodam jeszcze, że w moim przypadku ostateczna kwota zmieniłaby się z 1032 zł na 1992 zł... Czyli to nie jest jakaś niewielka dopłata tylko prawie dwukrotna różnica.

Regulamin tego serwisu znajduje się na https://travelist.pl/statics/owu
Można w nim przeczytać m. in.:

§ 4. pkt 13.
Ceny wskazane w danej Ofercie są cenami za Usługi objęte daną Ofertą.

§ 8. pkt 1.
Każda Oferta Hotelu prezentowana w Serwisie będzie zawierać informacje dotyczące warunków i terminów dokonywania zmiany lub anulowania Rezerwacji przez użytkownika. W przypadku, gdy w ramach danej Oferty nie została przewidziana możliwość zmiany lub anulowania Rezerwacji, informacja w tym zakresie zostanie wyraźnie wskazana w treści Oferty. (...)

Natomiast w Warunkach rezygnacji z oferty:
"Oferta bezzwrotna. Brak możliwości anulowania i dokonywania zmian w rezerwacji. W przypadku niepojawienia się gościa w hotelu nie przysługuje prawo zwrotu środków za niewykorzystany pobyt. W takiej sytuacji hotel obciąży kartę gościa pełną opłatą za dokonaną rezerwację."

Czy Travelist ma prawo zmienić ceny i dać mi do wyboru opcję: dopłaty lub rezygnacji?
Czy nie przysługuje mi możliwość odrzucenia tych propozycji i domagania się realizacji oferty w pierwotnej cenie?

Proszę o poradę.

Poprosiłem Travelist o wskazanie punktów regulaminu (lub podstawy prawnej), które obligowałyby mnie to wybrania opcji z zaproponowanych przez nich - jak dotąd nie odpowiedzieli.

Czyżby rzeczywiście nie mieli podstaw do tego i chcieli tylko z zaskoczenia wymusić na mnie dopłatę lub rezygnację?

Skontaktowałem się również bezpośrednio z hotelem. Hotel wie o tej "pomyłce" Travelistu, rezerwacja jest aktualna, pierwotna cena również. Czyli na miejscu będę musiał dopłacić tyle ile mam w potwierdzeniu rezerwacji. A te kombinacje Travelistu to nie ich sprawa.

Skoro Travelist milczy, to czy mogę w takim razie zignorować ich "propozycje" i zgodnie z informacjami z hotelu zrealizować ofertę po pierwotnej cenie? Czy Travelist będzie mógł potem próbować ściągnąć z mojej karty tę dopłatę?

Powrót