Treść klauzuli wykonalności

• Autor wątku Autor wątku OmniModo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
OmniModo

OmniModo

Stały bywalec
Odpowiedzi
742
Witam.
Mam pytanie jak powinna wyglądać treść klauzuli wykonalności na postanowieniu sądu ?

Napisałem do sądu wniosek o nadanie klauzuli wykonalności postanowieniu XYZ oraz o doręczenie wierzycielowi tytułu wykonawczego, obejmującego odpis tego orzeczenia sądowego zaopatrzonego w klauzulę wykonalności.

Po miesiącu czekania otrzymałem odpis postanowienia z przybitą u góry pieczątką o treści: POSTANOWIENIE JEST PRAWOMOCNE I WYKONALNE DNIA X.Y.Z.
Pod spodem wpisana data wystawienia + pieczątka i podpis sędziego.

Czy postanowienie w takiej postaci stanowi tytuł wykonawczy którym mogę się posłużyć wnosząc do komornika o egzekucję ?
Niepokoi mnie brak słów typu "W imieniu Rzeczypospolitej Polskiej stwierdza się, że niniejszy tytuł uprawnia do egzekucji oraz poleca wszystkim organom, urzędom oraz osobom, których to może dotyczyć, aby postanowienia tytułu niniejszego wykonały, a gdy o to prawnie będą wezwane, udzieliły pomocy.”

Kiedyś jak dostałem klauzulę to właśnie takiej treści, chyba że przepisy się pozmieniały i teraz obowiązuje wersja skrócona.

Idziemy do źródła - Rozporządzenia Ministra sprawiedliwości na stronie tegoż ministerstwa.

Ktoś może podać jakieś inne (ale aktualne) źródła ... ?

No faktycznie, wyszukiwarka znalazła, bardzo dziękuję za podpowiedź.
Jest to Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 6 sierpnia 2014 r. w sprawie określenia brzmienia klauzuli wykonalności.
Data wejścia w życie: 2014-09-02, status obowiązujący. W treści czytamy:
"Ustala się następujące brzmienie klauzuli wykonalności: „W imieniu Rzeczypospolitej Polskiej, dnia ….. 20….. r. Sąd ….. w ….. / Referendarz sądowy w Sądzie ….. w .…. stwierdza, że niniejszy tytuł uprawnia do egzekucji w całości / w zakresie ….. oraz poleca wszystkim organom, urzędom oraz osobom, których to może dotyczyć, aby postanowienia tytułu niniejszego wykonały, a gdy o to prawnie będą wezwane, udzieliły pomocy.”
oraz:
Jeżeli klauzulę wykonalności umieszcza się na wyroku, opuszcza się wyrazy: „W imieniu Rzeczypospolitej Polskiej”.
Jeżeli klauzulę wykonalności umieszcza się na orzeczeniu, w treści klauzuli zaznacza się, czy orzeczenie podlega wykonaniu jako prawomocne, czy jako natychmiast wykonalne.

Czyli to, co ja otrzymałem z sądu to jakaś popidówka była ... co kolejna sprawa to moja opinia o sądach tylko pogłębia się: pracuje tam banda leniwych urzędasów co odwalają kaszanę, byle do 15:00 i rzadko czytają ze zrozumieniem treść wnoszonych pism i wniosków.

To co dostałeś bardziej przypomina wzmiankę o wykonalności...

W sumie aby uzyskać tytuł egzekucyjny to wnosi się o nadanie orzeczeniu klauzuli wykonalności ...

Może tu raczej chodzi, że to klauzula prawomocności ... ale cóż mi po niej, skoro komornik musi otrzymać tytuł egzekucyjny.

Powrót