"Tribute to" a nazwa zastrzeżona Maanam

• Autor wątku Autor wątku Slawek_82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Slawek_82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam 2 pytania, może ktoś może pomóc mi w znalezieniu odpowiedzi.

-------

Pojawiły się jak grzyby po deszczu zespoły grające wierne kopie utworów znanych twórców. Można je rozpoznać po nazwie, która w większości przypadków prezentuje się następująco:
"Tribute to" + Nazwa zespołu.
Kilka przykładów:
- Tribute to Nalepa
- Tribute to AC/DC
- Tribute to Republika
To jest jeszcze logiczne i zgodne z prawem.

Zastanawiam się jednak, czy zgodne z prawem jest używanie tego typu składni z nazwą własną, zastrzeżoną prawem. Myślę tutaj o..
Tribute to Maanam.

Słowo Maanam zostało zastrzeżone przez Olgę Sipowicz w 2014 roku, można taką informację znaleźć w internecie.

Dodam, że znalazłem taki zespół w internecie pod tym linkiem:
***mod***
Jest to agencja artystyczna promująca zespół śpiewający utwory Maanamu.
(nie jestem związany z tym zespołem, to tylko przykład)

------

Drugie pytanie, czy taki zespół grający utwory Maanamu może posiadać stronę internetową, gdzie w domenie będzie słowo "Maanam" bez słów "Tribute to" w założeniu, że w opisie strony jak i w jej treści będą oznaczenia, że jest to zespół "Tribute to"
Przykłady, które nie istnieją, ale mogły by być:
www.maanam-cykady.pl
www.maanam-piosenki.pl
www.show-maanam.pl

------

Z góry dziękuję za pomoc w wyjaśnieniu moich wątpliwości.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czy ktokolwiek robi to bezprawnie należy pytać uprawnionego. Roszczenia, tytułu bezprawnego korzystania ze znaku towarowego przysługują uprawnionemu. W odniesieniu do nazwy w domenie pl, w razie sporu, abonent będzie miał obowiązek poddać się postępowaniu przed Sądem Polubownym.

Takie bezprawne postępowanie kwalifikuje się również jako czyn nieuczciwej konkurencji ze wszystkimi z tym związanymi konsekwencjami.

Powrót