M
margie 76
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 49
Witam, moja sprawa wygląda następująca . Prowadząc działalność gospodarczą z powodu kłopotów finansowych nie mogłam zapłacić faktury . Firma oddała sprawę do firmy windykacyjneej , na rzecz której zrobiła cesje na windykacje nalezności . Na początku tego roku przyszedł z Sadu nakaz zapłaty , odwołałam sie od niego ponieważ w miedzyczasie zapłaciłam połowę kwoty wynikajcej z faktury bezpośrednio na konto firmy ( ale nie windykacyjnej ) po około 2 m-c miesiącach w marcu br firma ( nie windykacyjna) wystawiła mi ostateczne wezwanie do zapłaty na podstawie , którego opłaciłam do końca fakturę zgodnie z podanym saldem na wezwaniu . W m-c maju br Sąd z wniosku firmy windykacyjnej wydał nakaz zapłaty na pełna kwotę a w dniu wczorajszym komornik wszedł mi na konto zajmujac również pełną kwotę plus odsetki naliczone do dnia 12 sierpnia br , koszty itp. Zadzwoniłam zarówno do firmy, której winna byłam pieniądze i oni powiedzieli ,że nie jestem im nic winna i saldo wynosi "O" oraz ,że informowali firmę windykacyjną w m-c marcu zaraz jak otrzymali ode mnie wpłatę ,ze dług został uregulowany . Niestety nie chca mi tego potwierdzić na piśmie . W firmie windykacyjnej powiedziano mi ,ze sprawy od komornika nie wycofaja bo to im powinnam wpłacić kwotę zadłużenia i żadają abym podpisała pismo ,ze nie będe dochodziła żadnych rodzczeń finansowych od firmy, która wystawiła mi fakturę . Komornik też nie zrezygnuje ze swoich kosztów i jeśli firma windykacyjna nie wycofa od niego sprawy to pieniądze będzie ściągał . Pomimo całkowitego spłaty zadłuzenia w m-c marcu a nakaz płatniczy został wydany w m-c maju br to nadal u komornika widnieje do zapłaty pełna kwota . Moich wyjasnień tez nie przyjmuje bo dla niego stroną jest firma windykacyjna a nie firma , która zleciłą windykacje . Proszę o pomoc jak poradzić sobbie z tą sytuacją . Kwota nie jest mała bo musiałabym ponownie zapłacic poad 5 tys , na prawnika równiez mnie nie stać . Czy powinnam zgłosić sprawe do prokuratury ? .