Trudny początek w de

• Autor wątku Autor wątku Martineczka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Martineczka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam jak w temacie jest mi trudno bo nikt (nawet wujek Google) nie jest w stanie dokładnie odpowiedzieć na moje pytania.
Zacznę od tego że Pracuję w Niemczech w Niemieckiej firmie na cały etat.
Przyjechałam tu miesiąc temu i zupełnie nie wiem jak wszystko pozałatwiać żeby ściągnąć tu rodzinę (partner+naszego syna).
1. Mieszkanie podstawowy problem, wyszukałam już adresy kilku spółdzielni i mam antragi do wypisania, jednak mój chłopak z dzieckiem dalej są w Pl więc nie wiem czy mogę ich wpisać, ja mam meldunek w mieszkaniu które należy do firmy, jest tam jeszcze odnośnie partnera wysokość jego zarobków, (rozmawiałam z szefem i zatrudni go od kwietnia) wiec czy mogę już wpisać ile będzie zarabiał i złożyć papiery?
- Kaucja na mieszkanie to drugi problem, wiem że idzie wziąć zwrotną pożyczkę z jc na kaucję ale zupełnie nie wiem na jakich zasadach komu się należy itd.
- Obiło mi się o uszy również że można także wziąć taką też pożyczkę na wyposażenie mieszkania- również proszę napisać co i jak ktokolwiek coś wie.
Jestem już umówiona w Caritasie żeby mi pomogli ale nie wiem w jakich dziedzinach ta organizacja pomaga, wiem że skierują mnie na kurs (Nic nie rozumiem po Niemiecku), proszę o odpowiedź

1. nie mozesz wspisac PLANOWANYCH zarobkow partnera, dopoki on nie pracuje w Niemczech, bo ta spoldzielnia i tak zazada paskow wyplaty jako dowod, to co im pokazesz?
2. Z JC pozyczki moga brac tylko ludzie, ktorzy dostaja od nich zasilki, to samo jest w pozyczka na wyposazenie mieszkania

Martineczka
Czy oboje macie tylko Polskie Obywatelstwo.
1.Czy pobierasz już Kindergeld.
2.Kaucje możesz rozłożyć na raty miesięcznie

Nie nie pobieram jeszcze bo dzięki pomocy z portalu mypola... wmówili mi że póki dziecko jest w Pl nie należy mi się, tylko chłopakowi i że to przedłuży niepotrzebnie tylko czas oczekiwania. No cóż kaucja na raty to w sumie to samo co pożyczka z JC bo chodzi tylko o to że nie mam od razu żeby wyłożyć taką sumę.
A obywatelstwo Polskie mamy, w De nigdy nikogo nie mieliśmy i nie mamy.
Dziękuję:)

Witaj Martineczka,
a gdzie jestes w Niemczech?W Berlinie jest Polska Rada Socjalna na Oranienstrasse 34(kolo U-Bahnu Kottbuser Tor).Tel.030/615 17 17.
Dostaniesz tam porade po polsku i za darmo.Maja tez adwokata za 5 Euro i tlumacza wszystko.ale do adwokata trzeba czekac nawet 4 tygodnie.Przyjmuje tylko raz w tygodniu.
Sa tez organizacje kobiece udzielajace kobietom pomocy w sprawach przemocy domowej.Ty nie masz tego problemu ale one udzielaja tez porad po polsku.Mozna sprobowac. moze Ci pomoga.Wejdz na strony Forum-Polonia w Berlinie i poczytaj posty.Tam tez sie sporo dowiesz.Szukaj w Googlach-Polska Misja Katolicka najblizej siebie i zadzwon z zapytaniem czy nie wiedza, kto moze Ci udzielic porady po polsku albo zapytaj o nazwe jakiegos polskojezycznego czasopisma w swoim regionie.W Berlinie jest to miesiecznik "Kontakty" wydawany przez Firme Klon - sa tam namiary na polskojezyczne frirmy, ale te firmy pobieraja pieniadze Polska Rada Spoleczna nie.
Napisz do mnie, to Ci jeszcze pomoge.:)

Nie nie pobieram jeszcze bo dzięki pomocy z portalu mypola... wmówili mi że póki dziecko jest w Pl nie należy mi się, tylko chłopakowi

bo tak dokładnie jest jeżeli dziecko nie mieszka z tobą

na tym forum mamy przykłady ,temat wiele razy byl przerebiany ,trzeba tylko poszukać

Powrót