Trumna ze zwłokami w domu

• Autor wątku Autor wątku macerat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

macerat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Przyszły zmarły (jego żywot zakończy się w ciągu kilku dni) życzy sobie być pochowany w domu w, którym mieszka. Chce trumnę za szkłem, balsamowanie i takie tam. Co na ten temat mówi prawo?

w Polsce nie ma takiej możliwości.

Jaki przepis zabrania trzymania hermetycznie zamkniętego denata za zgodą samego zainteresowanego co wynika z zawartej umowy? Jakie są kary za brak przestrzegania prawa i kto za nie odpowie? Przyjmujący zlecenie wykonuje umowę do, której się zobowiązał.

Ten sam, który zabrania grzebania zmarłych w miejscach innych niż cmentarz.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Ustawa o cmentarzach i chowaniu zmarłych.

No tak tylko, że w tym rozporządzeniu nie jest napisane co grozi jak ktoś zrobi to po swojemu. Raczej nikt tego nie skontroluje co się stało z zwłokami, a zmarłego nie ukarają bo i niby jak.

Jest w Ustawie, jesteś w dużym błędzie.

macerat napisał:
No tak tylko, że w tym rozporządzeniu nie jest napisane co grozi jak ktoś zrobi to po swojemu. Raczej nikt tego nie skontroluje co się stało z zwłokami, a zmarłego nie ukarają bo i niby jak.
Po co pytasz, skoro sam wiesz

Po to się pytałem by wiedzieć czy za to idzie się do ciupy na 10 lat więc nie warte podjęcia się płatnego zlecenia za te kilkanaście tysięcy złotych, czy może jest to tylko wykroczenie (zagrożone karą grzywny, 30 dni więzienia). Zmarły zostanie pochowowany zgodnie z jego wolą.

Powrót